- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si odgovorio na "epohalno pitanje"

© AP Photo / Andy WongSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping učestvovao je u plenarnoj sednici Drugog Evroazijskog ekonomskog foruma koji se održava u Moskvi u onlajn formatu. Tom prilikom, on je skrenuo pažnju na činjenicu da savremeni svet prolazi kroz duboke promene, koje karakteriše formiranje multipolarnog svetskog poretka i nepovratan trend ka ekonomskoj globalizaciji.
Predsednik Kine je istakao da je Evroazija najnaseljeniji kontinent sa najvećim brojem zemalja i najraznovrsnijim civilizacijama. Koji put izabrati pred turbulentnim svetom koji se brzo menja, zapitao se Si. Prema njegovim rečima, od tog odgovora će zavisi ne samo dobrobit stanovništva u regionu, već i sudbina celog sveta.
Odgovor Kine na tako značajno pitanje, naglasio je Si Đinping, nedvosmislen je i vrlo jasan:
„U okviru mojih inicijativa o globalnom razvoju, globalnoj bezbednosti, globalnoj civilizacijskoj inicijativi, pozvao sam na izgradnju čistog i lepog sveta gde vladaju dugoročni mir, opšta bezbednost, opšti prosperitet, otvorenost i inkluzivnost", istakao je on.
On je podsetio da se ove godine navršava 10 godina od pokretanja projekta "Jedan pojas – jedan put".
"Njegova polazna tačka i krajnji cilj je otvaranje novih mogućnosti za zajednički razvoj i otvaranje puta za dobrobit zemalja sveta“, zaključio je Si.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala