- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Preminuo crnogorski književnik i političar Novak Kilibarda

© Foto : Youtube/montenegronews/PrintscreenNovak Kilibarda
Novak Kilibarda - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Crnogorski profesor, književnik i bivši političar i predsednik Narodne stranke Novak Kilibarda, preminuo je u 90. godini.
Kilibarda je preminuo juče, a danas je sahranjen u krugu porodice na podgoričkom gradskom groblju Čepurci, prenosi RTCG.
Kilibarda je rođen 7. januara 1934. godine u Banjanima, završio je univerzitetske studije i doktorat nauka u Beogradu, nakon čega je radio u Višegradskoj gimnaziji, na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i na Univerzitetu Crne Gore.
Autor je velikog broja romana i knjiga pripovedaka.
Za svoje književno delo dobio je nagrade „Radoje Domanović“, „Branko Ćopić“, „Jedinstvo“ za knjigu godine 1988, nagradu Srpske književne zadruge i Trinaestojulsku nagradu Republike Crne Gore.
Kilibarda se politikom bavio još od sedamdesetih godina 20. veka, kada je biran za poslanika Skupštine Socijalističke Republike Crne Gore. Ubrzo je pao u nemilost, a politici se vratio početkom devedesetih, kao osnivač Narodne stranke. U jednom delu svoje političke karijere zagovarao je politiku srpskog ujedinjenja, da bi je potom promenio u politiku crnogorske nezavisnosti.
Bio je na funkciji potpredsednika Vlade Crne Gore 1999. i 2000. godine, dok je biran za poslanika u Skupštini Crne Gore u više mandata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala