- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kuda će se kretati Spasovdanska litija u Beogradu i zašto će na čelu biti mošti vladike Nikolaja

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije na Spasovdanskoj litiji u Beogradu
Patrijarh Porfirije na Spasovdanskoj litiji u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Slava Beograda, Vaznenjenje Gospodnje, i tradicionalna Spasovdanska litija, biće održana sutra od 19 časova.
Na čelu Spasovdanske litije, koja će se kretati gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja.
Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.
Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.
„Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda, da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih svetaca, obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je episkop Petar.
Mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“.
Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.
„Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje“, rekao je episkop Petar.
Večeras će u svim hramovima biti održano bdenje povodom sutrašnjeg praznika, a u Vaznesenjskom hramu će u 18 časova biti sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva.
„Mi ćemo ih svečano dočekati i narod može biti prisutan kako bismo dočekali voljenog svetitelja u našem gradu“, rekao je patrijarhov vikar.
Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a episkop Petar kaže da se očekuje da će učešće uzeti i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji, preneo je RTS.

Patrijarh u litiji služi pomen postradalim đacima, mladima, svim žrtvama

Patrijarh Porfirije će tokom velike Spasovdanske litije u Beogradu služiti pomen nedavno stradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, najavila je SPC.
Kako je navedeno, velika Spasovdanska litija ove godine nema svečarski karakter.
"Nego ćemo se zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, moliti Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela naših, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu, zastati na raskrsnici ulica kralja Milana i kralja Milutina gde će njegova svetost patrijarh Porfirije služiti pomen postradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja", navedeno je u saopštenju.
SPC je najavila i da će litijski krst sutra nositi studenti koji su patrijarhovi stipendisti.
Po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija, sutra će na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama biti dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.
"Sa ponosom krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu. Blago majci koja ih rodila i Crkvi koja se njima ponosi!", navedeno je u saopštenju SPC.
Spasovdanska litija u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
DRUŠTVO
„Ujedinimo se u molitvi za svu decu Srbije“: Poziv na veliku Spasovdansku litiju u Beogradu /video/
Spasovdanska litija - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
DRUŠTVO
Kivot sa moštima svetog vladike Nikolaja na čelu Spasovdanske litije u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala