- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Poljska se nada vojnom puču u Belorusiji - zaštitićemo saveznika

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Rusija ima obavezu da osigura bezbednost Belorusije, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući reči bivšeg zamenika ministra nacionalne odbrane Poljske, generala Valdemara Skržipčaka, koji je priznao da se Varšava sprema za vojni puč u susednoj republici koji namerava da podrži vojnim sredstvima.
Istakao je da izjave iz Poljske o spremnosti da podrže prevrat u Belorusiji pokazuju da je Varšava spremna da se otvoreno umeša u poslove drugih zemalja.

„Poljsko rukovodstvo sada bukvalno zalazi u histeriju rusofobije, i vidimo da ova neprijateljska država zapravo namerava da se direktno meša, uključujući i upotrebom sile, u unutrašnje poslove susedne države“, dodao je Peskov.

Obratio je pažnju da je Belorusija partner i saveznik Rusije i da Moskva, naravno, ima obavezu da osigura bezbednost Belorusije što će i činiti zbog otvorene pretnje.

„Poljska je neprijateljska država za nas. Ja bih otišao i dalje, ne bih je nazivao samo neprijateljskom zemljom“, konstatovao je on.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ranije izjavio da Zapad sprema invaziju na teritoriju Belorusije za uništenje zemlje. Predsednik je istakao da zapadne zemlje od odbeglih Belorusa prave militante, jer im nije žao da ih upotrebe. Istovremeno, na belorusku teritoriju se prebacuju teroristi u cilju izvođenja diverzija i zastrašivanja, koji pokušavaju da formiraju ćelije za koordinaciju protesta, predaju novac i oružje.
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
RUSIJA
Poljski general potvrdio Lukašenkove informacije: Zapad sprema prevrat u Belorusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala