- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zapanjujuće fotografije Sunca snimljene najvećim teleskopom na svetu /foto/

CC0 / Pixabay / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Najnovije fotografije vruće kugle plazme koja predstavlja centar Sunčevog sistema, ponudile su zanimljiv pogled na sunčevu fotosferu (sunčevu površinu), ali i pogled izbliza prema sunčevim pegama.
Nedavno je predstavljeno osam novih fotografija koje je napravio solarni teleskop Nacionalne naučne fondacije (NSF), pružajući publici zadivljujući pogled na centar našeg univerzuma.
Fotografije pokazuju kretanje sunčeve plazme, detalje sunčevih pega, kao i njegove konvektivne ćelije.
One su pokazale i ogromnu veličinu i snagu teleskopa Daniel K. Inoj (DKIST), koji se nalazi u Haleakala opservatoriji na havajskom ostrvu Maui, i predstavlja najveći teleskop na svetu sa otvorom od 13 stopa.
Astronomi još uvek nisu sigurni šta tačno stvara sunčevu pegu. Ali sposobnost teleskopa da stvori slike Sunca sa jasnim detaljima pomoći će naučnicima da bolje razumeju magnetno polje Sunca i druge uzroke solarnih oluja, koje stvaraju sunčeve pege.
Sunčeve pege sa fotografija razlikuju se po veličini, a neke od njih su veličine Zemlje, ako ne i veće. Pege koje su odgovorne za različite pojave, poput solarnih baklji, nalaze se na tamnijim i hladnijim delovima sunčeve površine i utiču na njegovu heliosferu koja ima najviše šansi da utiče na Zemlju.
Pomenuti teleskop nastaviće da prikuplja podatke o Suncu i njegovoj aktivnosti.
Nastavak projekta je takođe dobra vest, jer se aktivnost sunčevih pega zasniva na 11-godišnjem ciklusu, kada sunčevi polovi zamenjuju mesta. Najnoviji ciklus Sunca počeo je 2019. godine, a njegova aktivnost će dostići vrhunac 2025. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala