Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoke Dečane posetilo 25 stranih diplomata /foto/

CC0 / Pixnio/Marko Milivojevic / Unutrašnjost manastira Visoki Dečani
Unutrašnjost manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Manastir Visoke Dečane na Kosovu i Metohiji, posetilo je danas 25 stranih diplomata, samo tri dana nakon poziva ambasadora zemalja Kvinte, EU i OEBS-a da se manastiru vrati 24 hektara zemlje na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2016. godine.
Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode napisao je na Tviteru da je danas sa kolegama uživao u divnoj posti Uneskovoj svetskoj baštini, manastiru Visoki Dečani.
„Danas smo uživali u još jednoj divnoj poseti Uneskovoj svetskoj baštini manastiru Visoki Dečani zajedno sa 25 kolega. U ime mojih kolega i mene, želim da izrazim iskrenu zahvalnost ocu Savi na gostoprimstvu“, naveo je Rode.
Pre sedam godina Ustavni sud takozvanog Kosova potvrdio je vlasništvo nad 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, a ta odluka suda još nije sprovedena.
Pre tri dana ambasadori zemalja Kvinte i Evropske unije pozvali su u zajedničkom saopštenju vladu tzv. Kosova da u potpunosti i hitno sprovede odluku Ustavnog suda o povraćaju zemljišta manastiru Visoki Dečani, a to isto učinila je i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
Da odluku Ustavnog suda, donetu tačno pre sedam godina, neće sprovesti, već nekoliko puta je saopštila opština Dečani, dok predstavnici centralnih prištinskih institucija tvrde da odluka nije u skladu sa zakonom.
Međunarodna zajednica godinama traži da se sporno zemljište uknjiži kao vlasništvo manastira, a pre dve godine i Ustavni sud je opomenuo privremene institucije u Prištini da ne sprovode svoje ustavne obaveze, preneo je Tanjug.

Iguman Sava obavestio diplomate o problemima sa kojima se susreće SPC na Kosovu

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je tokom današnje posete diplomata manastiru otac Sava obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji.
Otac Sava je razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti srpskog naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC.
„Danas smo imali izuzetnu čast da u manastiru Visoki Dečani ugostimo tridesetak šefova međunarodnih misija, ambasadora i drugih diplomata akreditovanih na Kosovu. Neposredni povod za ovaj skup bila je namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. koja se tiče zemljišta Manastira Dečani i koju kosovske vlasti još nisu sprovele. Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefovi misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju na nalogu na Tviteru manastira Visoki Dečani.
Kako je istaknuto, u ime Episkopa Teodosija goste je primio i poželeo im dobrodošlicu iguman manastira Dečani Sava Janjić, a nakon kratkog obilaska crkve gosti su se okupili u sali za sastanke, na jednočasovni razgovor.
„Izrazivši duboku zahvalnost za njihovu posetu i podršku, otac Sava je obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na KiM i kako Crkva vidi put napred. Šef misije EU na Kosovu gospodin Suniog, ambasador SAD Hovenijer, šef misije OEBS-a Devenport, nemački ambasador Rode, šef misije UN na Kosovu Ziade, komandant Kfora italijanski general Ristuća i druge diplomate aktivno su učestvovali u diskusiji. Otac Sava je odgovarao na pitanja i razjasnio stav Srpske pravoslavne crkve o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti našeg naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC“, navodi se u saopštenju.
Naglasio je, dodaje se, da bi rešavanje pravnih problema Srpske pravoslavne crkve moglo značajno da doprinese unapređenju multietničnosti i tolerancije na KiM, što bi bilo na korist svim zajednicama i daljem procesu dijaloga.
Nakon razgovora, dečanski monasi su priredili ručak za sve posetioce u tripezariji Manastira.
„Ovaj događaj je zaista predstavljao priliku za otvorenu razmenu mišljenja, raspravu o nizu pitanja i pre svega za jačanje veza između naše Crkve i međunarodne diplomatske zajednice akreditovane u Prištini. Na kraju, otac Sava je izrazio svoju zahvalnost svim posetiocima na njihovom razumevanju i naporu da zajedno dođu do Manastira. On je izrazio nadu da će ovaj događaj ostati u uspomeni pre svega kao prijatno druženje u jednom od najvažnijih religijskih i kulturnih objekata na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala