- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Počela međunarodna vojna vježba Vojske Crne Gore i Oružanih snaga SAD

© AP Photo / Risto BozovicPripadnici crnogorske vojske
Pripadnici crnogorske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
U Pljevljima je juče svečano otvorena međunarodna vojna vježba „Immediate Response 23“, u kojoj je učestvovalo oko 500 pripadnika Vojske Crne Gore, Oružanih snaga SAD i štabni oficiri Oružanih snaga Hrvatske.
Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević kazao je da su svjesni da su mir i bezbjednost u Evropi u opasnosti.
„Zato ove godine, još intenzivnije nego ranije, akcenat dajemo na vježbama ovakvog tipa. Fokus smo stavili na usklađivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu. Na taj način doprinosimo spremnosti za odbranu Alijanse, to je naš cilj i njegovom ispunjenju smo potpuno posvećeni“, kazao je general.
Prvi čovjek Vojske Crne Gore je naglasio da je i ova vježba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvođenja borbenih dejstava.
„Ubijeđen sam da će i ovi sadržaji, koje budete zajedno uvježbavali narednih deset dana na prostoru sjeverne Crne Gore, dodatno unaprijediti naše sposobnosti da zajedno i sigurno budemo garant mira i stabilnosti. Želim da tokom vježbe budete uspješni u razvijanju međusobnog povjerenja bez kojeg je teško ostvariti postavljene ciljeve“, poručio je načelnik Generalštaba.
Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn, brigadni general Din Preston, istakao je da je čast i privilegija biti na vježbi čiji su domaćini „crnogorska braća i sestre“.
„Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vježbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu“, kazao je Preston.
Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, manevri tokom vježbe će se izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine. U Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vježbe zaduženih za logističku podršku.
„Na vježbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Sjevernu Makedoniju, gdje će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja“, zaključuje se u saopštenju MOD-a.
Prevlaka - pogled sa Savine, iz Herceg Novog  - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
DRUŠTVO
U Crnoj Gori boravi 40.000 turista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala