- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sputnjik otkriva – o Jokiću iz prve ruke: „Kompjuter u telu snagatora sa pokretima balerine“

© AP Photo / Seth WenigNikola Jokić, Denver
Nikola Jokić, Denver - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Nikola Jokić i Denver plasirali su se u finale NBA lige posle četvrte pobede u seriji nad Los Anđeles Lejkersima rezultatom 113:111. Srpski as predvodio je Nagetse tripl dablom, a o Jokiću i njegovom putu u NBA ligi iz prve ruke za Sputnjik govori trener Bojan Ljubojević.
Nikola Jokić je zasluženo dobio i priznanje za najboljeg igrača finala konferencije, a čak mu je i Lebron Džejms skinuo kapu.
Nagetsi će se po prvi put u istoriji kluba boriti za titulu, a sada ceo košarkaški svet priča o momku iz Sombora.
Priliku da učestvuje u individualnim treninzima i iz prve ruke vidi kakav je košarkaš Nikola Jokića imao je i trener Bojan Ljubojević koji je za Sputnjik govorio o kvalitetima najboljeg igrača na svetu.

„Ono što Nikolu Jokića izdvaja od svih nekih drugih igrača – a znamo da nije atletski dominantan u NBA okvirima, je da ima neke najbolje elemente kao što su: flouter, pas, šut za tri poena, tehnika u igri na niskom postu... Pored toga možemo reći da Jokić ima košarkašku inteligenciju koja ga krasi i da je ona jedna od najviših u NBA ligi. Poseduje kompjuter-mozak kreatora koji igra za druge. On je plej koji orgaznizuje igru za sve ostale“, rekao je Ljubojević.

Dodaje ovaj košarkaški stručnjak da je Nikola imao dobru sreću da dođe baš u Nagetse gde su prepoznali kakav grumen zlata imaju u svom rudniku.
„Smatram da je imao veliku sreću da je jedan trener Meloun prepoznao to njegovo što poseduje. Dao mu je šansu, izabrao da oko njega gradi budućnost celog tima i namestio igru koja odgovara Jokiću. Ako igrač ne igra u sistemu koji prepoznaje njegove kvalitete, taj igrač ne može da se pokaže“, objašnjava Ljubojević.
Jokić je bi došao do ovog nivoa gde je sada da nije uložio ogroman trud. Iako sa strane deluje da Srbin sve radi uz pomoć velikog talenta, iza svega se krije rad koji mnogi profesionalci ne bi uspeli da izdrže.

„Mogu da potvrdim da tokom leta Nikola radi treninge od tri sata. Pre treninga potpisuje autograme deci, a kad počne trening, sledi totalni fokus samo na trening. Svaki sut, svaki element radi kao da je finale NBA – sa takvom željom i energijom. Neviđeni je profesionalac. Trenirao sam dosta igrača u karijeri, ali to što sam video na tom treningu... želja da svaki šut ubaci, nerviranje ako jedan promaši, je nešto neverovatno“, objašnjava Ljubojević.

Ljubojević ističe u razgovoru za Sputnjik da je Jokić jači nego što izgleda.

„Nikola je takve građe da ne vidite koliko je on zapravo jak. Takvu građu su imali Dino Rađa i Zoran Savić. Jačina se ne vidi po obliku mišića, međutim to su široki kukovi, jaki mišići, stamen je, jaka ramena... Nikola je izuzetno snažan iako to možda tako ne izgleda. Vrhunski se kreće. Kad vidite kako igra na niskom postu, on je kao balerina na prednjem delu stopala i njegova tehnika je stvarno savršena“, dodao je Ljubojević.

Jokićeva građa, Jokićev talenat, sticaj okolnosti, doveli su do toga da sada Srbina smatraju jednim od najboljih centara u istoriji NBA košarke. U džepu ima dve MVP nagrade regularnog dela, MVP je finala Zapadne konferencije, sada juriša na prvi šampionski prsten.
„Njegov mentalitet pobednika i takmičara je poseban, on se svaku utakmicu trudi da ekipa pobedi, da pruži doprinos, ali i da bude lider da učini saigrače boljima. Pored tehničkih elemenata i inteligencije, poseduje neverovatnu borbenost koja izgleda tako jednostavna, ali je veoma bitno da uvek ide na skok u napadu, tuče se, sve izgleda normalno, ali nije normalno. Svi bivši igrači znaju kako to izgleda u NBA ligi gde su najjače atlete na svetu“, istakao je Ljubojević za Sputnjik.
Po statistici je Jokić čak prevazišao i čuvenog Vilta Čemberlejna, Džejms mu skida kapu, analitičari ga nazivaju najboljim igračem sveta, dok Vins Karter ističe da je konačno dobio pravu podršku od saigrača kakvu zaslužuje. Stigle su čestitke i od Novaka Đokovića.
Niko nema što Srbija ima – najboljeg na svetu. Iako ove sezone zvanično nije MVP regularnog dela.
Njima na čast.
- Pogledajte emisiju Sputnjik sport.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
SPORT
NBA legenda hvali Denver: „Superzvezda Jokić je konačno dobio pravu pomoć“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala