- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na ovo se čekalo više od decenije: Kapitalno delo za hirurgiju u Srbiji i regionu

Pratite nas
Posao hirurga je jako specifičan, fizički veoma zahtevan, psihički posebno, tokom operacije morate održavati konstantnu koncentraciju. Najvažnije, morate stalno da se unapređujete, jer hirurgija na svetskom nivou rapidnim koracima grabi iz dana u dan. Srbija i region sada imaju moderan udžbenik, koji prati tehnološka dostignuća savremene hirurgije.
Ovo za Sputnjik kaže prof. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od urednika kapitalnog dela na koje se čekalo više od decenije.
Novi udžbenik za studente, ali i lekare „Hirurgija sa anesteziologijom“, priredio je zajedno sa prof. dr Danicom Grujičić i doc. dr Duškom B. Spasovskim.
Predstavljen je u danima dve velike tragedije koje su pogodile našu zemlju, danima koji su nas podsetili na važnost znanja i veštine ljudi od kojih smo čekali vesti iz operacionih sala.
Izašao je tačno pola veka nakon što je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu izdao prvi udžbenik iz hirurgije, koji su pisali doajeni naše medicine, akademici Sava Petković i Stanislav Bukurov.
"Od tada su objavljena još četiri udžbenika na katedri hirurgije, a u međuvremenu prelaz ova dva milenijuma promenio je mnogo štošta, kulturološki, društveno, socijalno, način razmišljanja se drastično menja iz dana u dan, a u nauci, koja je stalno u napretku, tehnologija je zauzela enormno vidno mesto. To se pre svega odnosi na medicinu, a posebno se odnosi na hirurgiju. Zato je posao koji smo uradili izuzetno važan“, objašnjava prvi među potpisanim urednicima.
© Tanjug / STRAHINJA AŽIMOVIĆUdžbenik je sabrao stručno iskustvo naših najboljih stručnjaka, namenjen je studentima, lekarima koji se u inicijalnim fazama bave hirurgijom, ali i kolegama drugih specijalnosti
Udžbenik je sabrao stručno iskustvo naših najboljih stručnjaka, namenjen je studentima, lekarima koji se u inicijalnim fazama bave hirurgijom, ali i kolegama drugih specijalnosti - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Udžbenik je sabrao stručno iskustvo naših najboljih stručnjaka, namenjen je studentima, lekarima koji se u inicijalnim fazama bave hirurgijom, ali i kolegama drugih specijalnosti

Udžbenik za ceo region

Simić dodaje da će udžbenik u mnogome unaprediti nastavu, jer su se u njemu našla zaista sva dostignuća moderne tehnologije, u njemu su predstavljene sve procedure aktuelne upravo u ovom trenutku, a zahvaljujući modernoj tehnologiji, lakše je pacijentima, ali i lekarima.
"Od nekih operacija koje su umele da traju i po nekoliko sati, pa i deset i više, danas se, zahvaljujući dobroj tehnologiji, operacija svede na svega par sati. Novom tehnologijom omogućeno je da se bolje vidi, da se lakše pristupi tkivima. I naravno, oporavak bolesnika je značajno brži, takav je da se i brže vraćaju svakodnevnim životnim aktivnostima, manji su bolovi", kaže profesor Simić.
Dodaje da je u knjizi napravljen i kratak uvid u to kako se nekada radilo, sadrži i poglavlje o istorijatu same hirurgije, ali najvažnije je ono što je u osnovi dobre edukacije, kako danas izgleda savremena hirurgija i kako se hirurške procedure sprovode u 2023. godini. Profesor Simić kaže da smo dobili moderan udžbenik za naše, ali i studente u celom regionu.
"Moderan je, ne samo po sadržaju, već i tehnički, po grafičkoj izradi, koja je dosta važna za učenje, da bi se sve lakše apsorbovalo, jer knjiga ima više od 1000 strana, više od 90 crteža i grafikona, oko 400 tabela. Moderan je sistem sređivanja i slaganja same knjige, pitak studentima, ali i lekarima, jer udžbenik nije isključivo za studente, već i za lekare koji se u inicijalnim fazama bave hirurgijom ili kolege drugih specijalnosti", kaže jedan od vrhunski srpskih hirurga i dodaje da je udžbenik napravljen po sistemu koji je standard poslednjih godina u zemljama koje imaju mnogo bolju bibliografiju.
© Tanjug / STRAHINJA AŽIMOVIĆProf. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od urednika knjige
Prof. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od urednika knjige  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Prof. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od urednika knjige

Svetla budućnost srpske hirurgije

Profesor Simić ističe da je knjigu koja će pomeriti granice znanja u regionu pisalo 254 članova katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Reč je o, kako kaže, trenutnim doajenima naše hirurgije, redovnim i vanrednim profesorima, docentima i naravno kliničkim asistentima.
„Profesorka Danica Grujičić, docent Duško Spasovski i ja, latili smo se posla uređivanja knjige da bi smo poglavlja na pravi način napravili što bliža jedna drugima, kako bi učenje bilo univerzalno i lakše, kako bi lingvistički bila ujednačena. A udžbenik je ogroman, ima 97 poglavlja“, objašnjava.
Upitan kakva je budućnost srpske hirurgije, s obzirom da poslednjih godina sve više mladih lekara i medicinskog osoblja napušta zemlju, u potrazi za boljim uslovima rada, profesor Simić kaže da ne treba da brinemo.
„Ubeđen sam da će i dalje biti pravih ljudi, zato što hirurgija povlači sa sobom dosta specifične ličnosti koje se zaljubljuju u nju ili na prvi pogled ili već apriori dolaze na Medicinski fakultet sa željom da se isključivo bave njome. Naravno, uvek je tu opterećujući faktor finansijski efekat, zahtevnost samog posla, ali, kako su govorili naši velikani, ljubav je imperativ, ali mora biti podržana stalnim učenjem. Bez ta dva faktora, jednostavno, dobar hirurg ne može da nastane“.
© Tanjug / STRAHINJA AŽIMOVIĆProf. dr Danica Grujičić, jedan od urednika kapitalnog udžbenika "Hirurgija sa anesteziologijom"
Prof. dr Danica Grujičić, jedan od urednika kapitalnog udžbenika Hirurgija sa anesteziologijom - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Prof. dr Danica Grujičić, jedan od urednika kapitalnog udžbenika "Hirurgija sa anesteziologijom"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala