- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik se sastao sa Putinom, Rusija zahvalna Srpskoj na prijateljskom stavu /video/

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Milorad Dodik u Kremlju
Vladimir Putin i Milorad Dodik u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin zahvalio se predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci i neutralnom stavu u vezi sa Ukrajinom, dok je Dodik rekao da je Srpska uporna u svom stavu da ne prati jednostrane politike i da želi da sarađuje s Rusijom.
Dvojica predsednika sastala su se danas posle podne u Kremlju.
Na početku sastanka Putin je poželeo Dodiku dobrodošlicu i skrenuo pažnju da se odnosi Rusije i Republike Srpske uspešno razvijaju.
„Želim da Vam poželim dobrodošlicu i skrenem Vam pažnju da se odnosi Rusije i Republike Srpske uspešno razvijaju. Tokom protekle godine videli smo povećanje prometa u trgovini – u apsolutnom iznosu, naravno, mali je, ali je tendencija dobra“, poručio je Putin.
Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji.
„Zahvalni samo za neutralan stav Srpske prema pitanju Ukrajine“, rekao je predsednik Putin.
Predsednik Rusije je istakao da je svestan interesovanja partnera u Republici Srpskoj za rad sa ruskim kompanijama u raznim oblastima, kao i da zna da u Republici Srpskoj hiljadu studenata uči ruski jezik i da je zahvalan na podršci ruskoj kulturi.
Predsednik Dodik je rekao da Srpska ima potrebu za saradnjom sa Rusijom na ekonomskom planu i na pitanju gasa.
„Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu“, rekao je Dodik.
Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini.
„I mi mislimo da je Ruska Federacija, koja se uporno borila za svoj bezbednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbedi te garancije, naprosto bila prisiljena na ovu vojnu operaciju“, rekao je Dodik.
On je istakao da je Republika Srpska izložena mnogim pritiscima.
„Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo deo histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje reši na nivou Ruske Federacije i Ukrajine“, pojasnio je on.
Dodik je istakao da Srpska razume da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.
„U svakom slučaju Srpska je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtevima o rušenju Dejtonskog sporazuma“, naveo je Dodik.
Dodik je ponovio da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma.
„Mi smo evidentirali preko 100 nadležnosti koje smo imali garantovane u Dejtonu i Ustavu BiH, a koje su Srpskoj oduzete. Sve je to išlo kroz poslednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo“, zaključio je Dodik.

Cena gasa za Srpsku ostaje povoljna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je najznačajnija činjenica to što se redovno sreću.
„Značajno je da razgovaramo s Putinom i da on ima vremena da razgovara sa Republikom Srpskom“, rekao je Dodik i dodao da i dalje ostaje povoljna cena gasa za Srpsku, prenela je RTRS.
Naveo je da su razmenili mišljenja o stanju u Srpskoj i regionu, kao i da se nastavlja intenzivna gradnja rusko-srpskog centra u Banjaluci.
Dodik je rekao da je ruskom predsedniku uručio Orden Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj, koji mu je dodeljen povodom Dana Republike, 9. januara.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
SRBIJA
Dodik za ruske medije: Zapad kaže da brani narod u Ukrajini, a gde je bio kada je bombardovana SRJ
Predsednik RS Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
REGION
„Visoko cenimo partnerstvo Rusije i Srpske“: Dodik u Moskvi sa Patruševom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala