- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

DNR: Artjomovsk i tačka, sledeći je Njujork

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVojnici u Artjomovsku
Vojnici u Artjomovsku - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin podsetio je da je prema zakonodavstvu republike upravo naziv Artjomovsk zvanično ime nedavno oslobođenog grada u Donbasu.
Lider regiona je pojasnio da prerevolucionalnu verziju naziva grada – Bahmut, koriste ukrajinske vlasti, a on je neprihvatljiv u ruskim realijama.
„Bahmut je naziv iz doba Ruskog carstva. Ali, tokom Sovjetskog Saveza on se zvao Artjomovsk i tako ga i pamtimo. Štaviše, postoji odgovarajuća uredba, koja glasi da se svi nazivi gradova i regiona (u granicama bivše Donjecke oblasti Ukrajine) vraćaju na one od 11. maja 2014. godine (dan proglašenja DNR). Zato je Artjomovsk, i tačka“, rekao je Pušilin u video obraćanju, objavljenom na njegovom Telegram kanalu.
On je takođe dodao da je krenuo u Artjomovsk kako bi procenio stanje na frontu radi obnavljanja grada i civilnih službi. Juče je Pušilin rekao da je u gradu počeo rad na deminiranju teritorija.

Lider DNR je još poručio da ruskim snagama u toku specijalne vojne operacije predstoji i oslobađanje Njujorka, kada će to selo u Donbasu de jure i de fakto promeniti naziv dobijen pod Ukrajinom.

Osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin saopštio je 20. maja da su ruske snage uspostavile punu kontrolu nad Artjomovskom.
Artjomovsk se nalazi u DNR severno od Gorlovke. To je važno saobraćajno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu.
Borbe za grad su trajale mesecima.
Razrušennыe doma v Artemovske - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
MULTIMEDIJA
Oslobođen Artjomovsk: Kako izgleda grad posle dugih borbi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala