- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Volodin: Poljska mora da vrati teritorije stečene u Drugom svetskom ratu i nadoknadi nam štetu

© Foto : PixabayMapa Poljske
Mapa Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Savet Državne dume razmatraće 22. maja zabranu prolaska poljskih kamiona preko teritorije Rusije kao odgovor na politiku Varšave prema Moskvi, izjavio je predsednik donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin.
Poljska je „izdala istorijsko pamćenje“, zaboravljajući da je „svoje oslobođenje od fašističkih osvajača skupo koštalo sovjetski narod“, tvrdi Volodin. On je podsetio da vlasti zemlje ruše spomenike sovjetskim vojnicima, zatvaraju ruske škole i „kradu“ rusku imovinu.
On je takođe podsetio na pomoć SSSR-a u obnovi Poljske posle Drugog svetskog rata.
„Poljska mora da vrati teritorije stečene u Drugom svetskom ratu i da našoj zemlji nadoknadi sredstva koja su na nju potrošena u ratnim i posleratnim godinama“, rekao je Volodin.
Pored toga, prema njegovim rečima, bilo bi ispravno zabraniti zemlji da zarađuje na Rusiji. Govornik je predložio da se zabrani prolaz poljskim kamionima kroz rusku teritoriju, kako bi poljski prevoznici bili primorani da pretovaruju robu u ruske kamione.
Štetu će, prema ekspertima koje Volodin navodi, pretrpeti oko 2.000 poljskih transportnih kompanija, koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi. Troškove poljskih kompanija od ovih mera procenjuju se na oko 8,5 milijardi evra.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki, komentarišući izjavu Volodina, rekao je agenciji PAP da ne smatra da bi Rusiji trebalo nadoknadi sredstva koja je SSSR potrošio na obnovu republike posle Drugog svetskog rata.
"Ovo je tipičan ruski propagandni trik. Rusija je odgovorna za ogromna materijalna razaranja u Poljskoj", rekao je premijer.
On je rekao i da Rusija treba da „plati ogromnu odštetu za Ukrajinu, kao i za druge” zbog specijalne vojne operacije.
Tenk T-84U Oplot - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Poljska: Nije vreme mira, Ukrajina ne skuplja oružje da bi pregovarala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala