- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
PVO sistem ZU-23-2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev spreman da sasluša afričke lidere, ali ima dva uslova za rešenje sukoba u Ukrajini

Pratite nas
U toku je 453. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. U Belgorodsku oblast su upali ukrajinski diverzanti, nakon čega je uveden režim protivterorističke operacije. U oslobođenom Artjomovsku počelo je uklanjanje mina.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 22.05.2023
Eksplozije u Harkovskoj oblasti, pišu ukrajinski mediji.
19:52 22.05.2023
Kijev je otvoren za dijalog sa afričkim zemljama koje nude pomoć za okončanje sukoba u Ukrajini, ali bilo kakva mirovna inicijativa ne bi trebalo da uključuje zamrzavanje sukoba, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.
"Zaista, dolazi nam grupa afričkih lidera. Otvoreni smo za dijalog sa svima koji žele da razgovaraju, traže rešenje", prokomentarisao je ukrajinskoj televiziji mirovnu inicijativu jednog broja afričkih zemalja.
Istovremeno, ministar je naglasio da ovi afrički lideri trenutno nemaju mandat od Afričke unije, pa će govoriti u ime svoje grupe, a ne celog kontinenta.
Šef ukrajinskog MIP-a je rekao da su ukrajinske vlasti spremne da razgovaraju o mirovnim predlozima ako oni bidu bazirani na dva principa.
„Prvi princip je da bilo koji plan ne može biti zasnovan na ideji pravne ili faktične predaje teritorije Ukrajine pod kontrolu Rusije. I drugo, ne može biti govora o zamrzavanju sukoba“, rekao je Kuleba.
On je ponovio da, sa stanovišta Kijeva, rešavanje sukoba treba da se odvija pod njihovim uslovima.
"Neophodno je izbeći iznošenje beskonačnog broja mirovnih planova“, siguran je Kuleba.
17:49 22.05.2023
U Brjanskoj oblasti Rusije granatirano je selo Solovjovka iz pravca Ukrajine, uništena je jedna kuća i jedna pomoćna zgrada, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
17:44 22.05.2023
Delegacija lidera šest afričkih zemalja namerava da poseti Moskvu i Kijev u junu kako bi pokrenula mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, prenosi AP.
Precizira se da će u delegaciji biti predsednici Južnoafričke Republike, Egipta, Senegala, Konga, Ugande i Zambije. Kako navodi izdanje, pregovore su već odobrile SAD, UN, Kina i Afrička unija.
Ruska strana za sada nije ništa saopštila.
17:12 22.05.2023
17:12 22.05.2023
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski diverzanti upali u Belgorodsku oblast: Pokušaj da se skrene pažnja sa gubitka Artjomovska
15:38 22.05.2023
Jedna od najvećih ukrajinskih elektrana isključena je zbog oštećenja dva dalekovoda, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.
„U regionu Dnjepra oštećena su dva visokonaponska voda 330-750 kV, što je dovelo do gašenja jedne od najmoćnijih elektrana u regionu“, saopštio je Telegram kanal kompanije.
Nekoliko trafostanica Ukrenergo takođe je isključeno zbog oštećenja vodova. Kao rezultat toga, isključeni su potrošači u gradu Zaporožju, koji kontroliše Kijev, a oštećene su i električne mreže u Dnjepropetrovskoj oblasti.
15:32 22.05.2023
Poseta specijalnog predstavnika kineske vlade za evroazijska pitanja Li Huija Rusiji biće održana do kraja ove nedelje, pišu ruski mediji.
Prethodno je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao da će specijalni izaslanik Kine posetiti Rusiju, Nemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku kako bi učestvovao u konsultacijama o rešavanju ukrajinske krize.
14:47 22.05.2023
NATO: Za sada nema konsenzusa u vezi sa članstvom Ukrajine u Alijansi
NATO će pre ili kasnije morati da razgovara o garancijama bezbednosti za Ukrajinu, ali za sada nije jasno kako i kada, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoane na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksmburgu.
„Proširenje NATO-a je politička, a ne tehnička odluka. U istoriji širenja NATO-a, od Turske i Grčke, do Španije i Portugalije... Finske, a uskoro i Švedske, uvek je igrala ulogu kombinacija reformi i spremnosti zemlje-kandidata s jedne strane, i političke spremnosti zemalja organizacije da prime zemlju – s druge strane. Mi kao političari moramo to da priznamo. Znam da ćemo pre ili kasnije morati da razgovaramo o garancijama bezbednosti za Ukrajinu... Ne želim da žurim sa zaključkom kada i kako. Verujem da će politika otvorenih vrata ostati realnost, i čim uslovi to dozvole, doći ćemo do takvog razgovora“, rekao je Džoane.
On je, takođe, priznao da u ovom trenutku nema konsenzusa u vezi s idejom članstva Ukrajine u NATO-u, ali da je to pitanje i dalje predmet razgovora članica Alijanse.
13:43 22.05.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar“;
Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage ubile su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;
U donjeckom pravcu ubijeno je do 270 ukrajinskih vojnika;
U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;
U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars“ i uništili 17 dronova;
Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;
U Harkovskoj oblasti ruske snage presekle su dejstva tri ukrjainske diverzantske grupe.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 428 aviona, 235 helikoptera, 4.262 bespilotne letelice, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.257 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.100 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.881 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 10.379 jedinica specijalnih vojnih vozila.
13:32 22.05.2023
Na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti ušla je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa.
Ruska vojska i snage bezbednosti preduzimaju sve mere da je likvidiraju, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
12:57 22.05.2023
Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis pozvao je zemlje EU da Ukrajini ne šalju samo američke lovce F-16, već i ranije isporučene vrste naoružanja – prenosni protivvazdušni sistem „stinger“ i raketni sistem „hajmars“.

„Ali ne smemo zaboraviti da se upravo sada vode borbe uz upotrebu, na primer, ‘stingera’ i ‘hajmarsa’... a Ukrajini nisu potrebni samo F-16, već i naoružanje koje joj je isporučivano cele godine. Pošto je neko od njih uništeno, potrebno ih je remontovati i zameniti“, objasnio je ministar.

12:19 22.05.2023
Učesnici sporazuma o bezbednosti Ukrajine mogli bi da budu SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, piše „Volstrit džurnal“.
SAD bi mogle da budu glavni garant bezbednosti u sporazumu o bezbednosti Ukrajine, uz učešće članica NATO-a i Evropske unije, navodi list.
12:04 22.05.2023
Osnovni deo ukrajinskih snaga iz Artjomovska je otišao u Časov Jar, koji će postati naredna tačka odbrane na putu ka uporištu Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Neprijatelj se povukao u oblast naselja Časov Jar. Tamo je izvršeno delimično prebacivanje snaga nakon popunjavanja snaga na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, ali su glavne jedinice ostale upravo u Časovom Jaru. Sada je ovo sledeće naselje koje ukrajinske snage braniti, jer posle Časovog Jara tamo ima nekoliko malih naselja, a dalje su ogromne teritorije do sledećeg ogromnog utvrđenog područja Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka. I snage će raditi u ovim pravcima“, objasnio je Maročko za televiziju „Rusija 24“.
11:18 22.05.2023
Oružane snage Rusije su preciznim udarom na Dnjepropetrovsk sprečile noćas prebacivanje nove grupe ukrajinskih snaga na zaporoški front, izjavio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, sredstva vizuelne kontrole i poruke koje stižu od stanovnika grada svedoče o velikim gubicima među ukrajinskom vojskom.
11:03 22.05.2023
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šolc: Zapad će nastaviti da naoružava Ukrajinu i posle sukoba
11:02 22.05.2023
Ruske snage napreduju u pravcu Avdejevke i Marjinke
Ruska vojska napreduje u pravcu Avdejevke i Marjinke, bez obzira na prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine na to područje, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
„Ne tako brzo, ali ipak beležimo napredovanje – kako i marjinskom, tako i u avdejevskom pravcu“, rekao je Pušilin.
Prema njegovim rečima, u oba pravca ukrajinska komanda nastavlja da prebacuje pojačanje i pokušava da probije rusku odbranu.
08:41 22.05.2023
Direktor IAEA Rafael Grosi radi na projektu dogovora o Zaporoškoj nuklearki, kako bi se osigurala bezbednost stanice uoči ukrajinske kontraofanzive, saopštio je list „Vašington post“ pozivajući se na američke i evropske diplomate.
Kako navodi list, Grosijev plan uključuje pet principa: zabranu raspoređivanja teške vojne tehnike i vojnika u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, zabranu pucanja sa teritorije i prema elektrani, osiguranje bezbednosti, zaštitu svih spoljnih dalekovoda i nadzor poštovanja gore navedenih principa.
08:20 22.05.2023
U Artjomovsku (ukrajinski Bahmut) je počelo deminiranje nakon oslobođenja, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.
On je istakao da će u gradu biti organizovan štab za pružanje pomoći na oslobođenim teritorijama.
08:18 22.05.2023
Deo grada Zaporožja, koji je pod kontrolom Ukrajine, ostao je bez struje, saopštio je šef regionalne administracije koju je postavio Kijev, Jurij Malaško.
Prema njegovim rečima, nestanak struje desio se zbog havarije izazvane preopterećenjem jednog od energetskih objekata.
U toku su radovi na popravci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala