- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ima protivotrov: Šta ako Zapad isporuči Kijevu lovce F-16

CC BY-SA 2.0 / (U.S. Air Force / Tech. Sgt. Jerilyn Quintanilla / Dva američka lovca F-16 "Fajting falkon" lete iznad Aljaske
Dva američka lovca F-16 Fajting falkon lete iznad Aljaske - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Zapadni saveznici žele da isporuče Kijevu lovce F-16, a mnogi od njih su spremni i da obučavaju ukrajinske vojnike da upravljaju ovim avionima. Međutim, po oceni ruskih vojnih eksperata, njihov glavni cilj nije da Ukrajina pobedi na bojnom polju, već da produže sukob na teritoriji ove zemlje.
Bela kuća se, kako piše list „Politiko“ ponovo nalazi pod pritiskom iz razloga što Evropa traži dozvolu da kijevskom režimu isporuči američke lovce F-16. Pored toga, Velika Britanija, kao i Belgija, izrazile su želju da obučavaju ukrajinske pilote da upravljaju ovim američkim avionima.
Prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca, priprema pilota Oružanih snaga Ukrajine za upotrebu lovaca F-16 biće dugoročni projekat i signal za Rusiju.

Nisu dovoljni samo avioni

Ruski vojni ekspert Viktor Baranec kaže da je lovac F-16 ozbiljno oružje.
„Ovaj avion leti brzinom većom od 2200 kilometara na sat. F-16 koristi rakete „zemlja-vazduh“ i „vazduh-vazduh“. Ova letelica se dobro pokazala u mnogim oružanim sukobima u kojima su učestvovale Sjedinjene Američke Države. I zbog toga se ne isključuje mogućnost da ukrajinske Oružane snage F-16 neće koristiti za uništavanje ruskih vojnika i oficira“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov. On ne isključuje mogućnost da će Ukrajini biti isporučeno oko 40-50 ovih aviona čiji će zadatak biti nanošenje visokopreciznih udara na ruske trupe i objekte koji se nalaze na teritorijima koje kontrolišu Oružane snage Rusije.
Međutim, Aleksej Leonkov veruje da će ovim avionima upravljati piloti iz zemalja-članica NATO.
„Ukrajinskih pilota praktično da više nema. Iz ovog zaključujemo da se u ovim letelicama mogu nalaziti piloti iz Poljske ili Kanade“, decidan je stručnjak.
Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin takođe smatra da će ovim avionima upravljati NATO piloti. Što se tiče pilota iz Ukrajine, kako kaže, oni će morati da prođu obuku koja će trajati oko tri-četiri meseca, a možda čak i godinu dana.
Viktor Litovkin ipak smatra da Kijevu nisu dovoljni samo avioni i NATO piloti u borbi protiv Rusije.
„Da bi Ukrajina uopšte mogla da koristi lovce F-16, ovoj zemlji su potrebni dobro opremljeni aerodromi. Pored toga, Ukrajinci moraju imati i radarske stanice, kao i ceo pogon za održavanje ovih letelica. Ovo je ogroman i skup posao. Sve to treba da se nalazi na teritoriji ukrajinske države. Njihova primena će izazvati određene poteškoće za zemlje-članice Alijanse“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Rusija ima „protivotrov“ za F-16

Leonkov dotle iznosi pretpostavku da Ukrajina ove lovce neće koristiti sa svoje teritorije.
„Ne isključuje se mogućnost da će ovi avioni poletati sa teritorije Rumunije. Tamo će se verovatno nalaziti cela tehnička baza iz Evrope i Amerike koja će opsluživati ove letelice. Ova zemlja je jedino koliko-toliko sigurno mesto jer se, na primer, sa teritorije Belorusije mogu kontrolisati aerodrome Poljske pomoću ruskog aviona A-50“, objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje da li će F-16, ako bude isporučen Ukrajini, promeniti situaciju na frontu, Litovkin kaže da od toga nema ništa. Prema rečima stručnjaka, Rusija ima „protivotrov“ za ovu američku letelicu.
„Rusija ima avione – Su-30 i Su-35 koji će se boriti protiv američkog lovca. Oni su mnogo moćniji od F-16. Dakle, Amerikanci rizikuju da izgube svoje avione na ukrajinskom nebu“, naglašava stručnjak.

Različita mišljenja u SAD

U Sjedinjenim Američkim Država inače postoje različita mišljenja povodom isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu. Na primer, tim američkog predsednika Džozefa Bajdena predložio je da se pitanje aviona F-16 odloži do kraja sukoba. Visoki zvaničnici Pentagona istakli su da Kijevu baš i nisu potrebni ovi lovci. Po njima, Ukrajini je mnogo važnija isporuka sistema protivvazdušne odbrane, artiljerije i oklopnih vozila.
Međutim, predsednik Sjedinjenih Američkih Država prinuđen je da sasluša mišljenja i drugih aktivnih spoljnih aktera i kongresmena od kojih mnogi insistiraju na isporuci lovaca oružanim snagama Ukrajine. Marsi Kaptur, član Predstavničkog doma američkog Kongresa, smatra da su avioni F-16 glavni prioritet Kijevu.
„Svako ko nam dolazi iz Kijeva pominje avione F-16“, naglasila je ona. Njeno mišljenje deli oko desetak poslanika Predstavničkog doma. Među njima su i republikanci i demokrate.
S druge strane, senator Mark Keli rekao je da Kijevu nije neophodna isporuka aviona. Prema njegovom mišljenju, ruski sistemi protivvazdušne odbrane predstavljaju ozbiljnu pretnju, a lovce F-16 ne treba izlagati ovom riziku.
Podsetimo, kako je ranije izjavio pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici će nakon obuke ukrajinskih pilota na avionima F-16 odlučiti ko će isporučiti te avione Kijevu i koliko njih. On je istakao da SAD ne podržavaju napade na teritoriju Rusije u slučaju da Kijevu budu isporučeni lovci F-16, ali zato nije protiv toga da se oni koriste u eventualnim ukrajinskim napadima na Krim koji ne smatra ruskom teritorijom.
Reagujući na te izjave, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio je da SAD moraju biti svesne da bi napadi Ukraine na Krim bili posmatrati kao napad na bilo koji drugi region Rusije, a da bi predavanje lovaca F-16 Kijevu postavilo pitanje o umešanosti NATO u sukob.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala