- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rjabkov: Odluke Vašingtona o START-u ─ unutrašnja stvar SAD

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Moguće odluke SAD o izlazu iz Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) predstavljaju njihovu unutrašnju stvar, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Mislim da je ovo element tekuće međupartijske borbe u Sjedinjenim Američkim Državama. Uglavnom, odluke koje će se tamo donositi u vezi sa START-om danas su unutrašnja stvar samih Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Rjabkov, odgovarajući na pitanje da li postoji rizik od povlačenja Vašingtona iz sporazuma START i kako će to uticati na sferu bezbednosti.
Visoki diplomata je primetio da Rusija, nakon što je obustavila dejstvo sporazuma, dobrovoljno nastavlja da se „pridržava njegovih glavnih kvantitativnih ograničenja na bojeve glave“.

„Hipotetičko povlačenje Vašingtona iz ovog sporazuma neće uticati na našu sadašnju poziciju, a što se tiče određenih radnji koje možemo i treba da preduzmemo kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost, to se već radi, tako da ćemo videti šta će smisliti političari u Vašingtonu, gde, kako vidimo, danas ima dosta razloga za međupartijske svađe“, dodao je Rjabkov.

Rjabkov je dodao da trenutno nema kontakata između Rusije i SAD na temu START-a.
„Periodično postoje signali u vidu izjava američkih predstavnika na raznim forumima. Sve ovo beležimo“, dodao je Rjabkov.
Rjabkov je početkom marta objavio da je Rusija 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.
Samohodni lanser 9P78-1 Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
RUSIJA
START je suspendovan: Rusija neće objaviti koliko poseduje bojevih glava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala