- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pomilovan beloruski novinar priveden nakon incidenta sa avionom kompanije „Rajan er“

© Sputnik / Tamara BelяevaUrednik beloruskog opozicionog telegram kanala "Neksta" Roman Protasevič u sudnici
Urednik beloruskog opozicionog telegram kanala Neksta Roman Protasevič u sudnici - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Bivši glavni urednik kanala na Telegramu „Neksta“, koji je u Belorusiji proglašen za terorističku organizaciju, Roman Protasevič, koji je priveden nakon što je avion „Rajan era“ sleteo u Minsk u maju 2021. godine, pomilovan je, javila je agencija Belta.
„Roman Protasevič saopštio je novinarima da je pomilovan“, navodi agencija.
„Pre svega, izuzetno sam zahvalan zemlji i lično predsedniku (Belorusije Aleksandru Lukašenku) na takvoj odluci“, rekao je Protasevič.
Oblasni sud u Minsku je u februaru počeo da razmatra slučaj protiv osnivača kanala „Neksta“ Stepana Putila, bivšeg glavnog urednika Romana Protaseviča i bivšeg urednika Jana Rudika. Putilo i Rudik su u inostranstvu, privedeni su u odsustvu. Protasevič je priveden u maju 2021. nakon što je avion „Rajan era“ sleteo u Minsk zbog lažne dojave o bombi, a koji je leteo za Vilnjus i u kojem se Protasevič nalazio. Generalno tužilaštvo ranije je napomenulo da je Protasevič ispunio uslove pretpretresnog sporazuma o punoj saradnji.
Okružni sud u Minsku je 3. maja osudio Protaseviča na osam godina zatvora, Putila u odsustvu – na 20 godina, a Rudika u odsustvu – na 19 godina.

Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja 2021. godine na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i državljanka Rusije Sofija Sapega.
To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Nakon toga, beloruskim avio-kompanijama zabranjeno je da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije.
Zasedanje Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
EP traži sankcije protiv Belorusije zbog incidenta sa avionom, ali i da se istraži „uloga Rusije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala