- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pašinjan zapretio izlaskom Jermenije iz ODKB

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZastave država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)
Zastave država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Pitanje prekida učešća Jerevana u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) nalazi se na dnevnom redu, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.
„Govoreći o izlasku iz ODKB, pre svega mislim na postojeće obaveze organizacije. Ne bih rekao da je ovo pitanje van dnevnog reda, jer sve dok postoje pitanja o kojima se raspravlja, ovo pitanje se razmatra“, rekao je premijer.
On je napomenuo da pitanje dolaska posmatračke grupe ODKB u Jermeniju ostaje otvoreno, a zemlja ne isključuje zamrzavanje ili de jure prestanak članstva.
Prema njegovim rečima, Jerevan će zvanično napustiti organizaciju ako odluči da je ona prestala da ispunjava svoje obaveze ili ako status zemlje-članice bude ometao raspravu o pitanjima sopstvene bezbednosti.
Istovremeno Pašinjan tvrdi da se u zemlji smanjio nivo poverenja u Rusiju.
Komentarišući Pašinjanove kritike na račun ODKB, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ODKB pokazao svoju efikasnost i ima potencijal za razvoj.
On je istakao da će Rusija nastaviti dijalog sa Jermenijom o ODKB.
„Što se tiče izjave premijera Jermenije, onda ćemo, naravno, nastaviti naš dijalog sa našim jermenskim prijateljima, razgovaraćemo sa njima na temu našeg daljeg zajedničkog učešća u aktivnostima ODKB“, rekao je portparol.
„Generalno gledano, ODKB je organizacija koja ima svoj autoritet među državama-članicama. Organizacija koja je ranije pokazala svoju efikasnost u različitim situacijama i organizacija koja, sa našeg stanovišta, ima ozbiljan potencijal za dalji razvoj“, objasnio je Peskov.
Članice ODKB su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala