Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministarstvo zdravlja naložilo vanredni inspekcijski nadzor Klinike za psihijatriju

© Sputnik / Lola ĐorđevićTri devojčice sede na ulici ispred škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru” nakon masovne pucnjave 3. maja 2023.
Tri devojčice sede na ulici ispred škole Vladislav Ribnikar na Vračaru” nakon masovne pucnjave 3. maja 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je povodom primedbi roditelja devojčice nastradale u tragediji 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, na rad prim. dr Ranke Radulović iz Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije tokom pružanja psihološke podrške učenicima, naložilo vanredni inspekcijski nadzor.
Ministarstvo u saopštenju navodi i da će Klinika hitno sprovesti unutrašnji nadzor, čime će biti utvrđene sve činjenice vezane za konkretan događaj 5. maja na koji se primedbe odnose.
Ministarstvo podseća i da je već 4. maja, neposredno nakon tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“, u cilju psihološke podrške učenicima, nastavnicima i roditeljima, oformilo stručni tim.
Prvom sastanku su, pored nastavnika i psihologa škole, prisustvovali predstavnici Unicefa, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja, zajedno sa predstavnicima Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje.
Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je uputilo zahtev Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu i Klinici za psihijatriju UKCS.
„Sve ove ustanove su na zahtev Ministarstva zdravlja, a prema planu Ministarstva prosvete, delegirale članove koji su svakog dana radili u smenama od 8.00 časova do 12.00 časova i od 12 časova do 16 časova. Pored toga, na zahtev Ministarstva prosvete, predstavnici zdravstvenih ustanova su prisustvovali i roditeljskim sastancima“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se i da su sve te zdravstvene ustanove, kao i druge zdravstvene ustanove koje raspolažu psihijatrijskim odeljenjima otvorile besplatne telefonske linije i obezbedile razgovore i preglede i u samim zdravstvenim ustanovama svima kojima je to potrebno.
Spisak psihijatara i psihologa zdravstvene ustanove su dostavile Ministarstvu zdravlja, dok je rad timova koordiniran svakodnevno, navodi Ministarstvo i dodaje da je ove aktivnosti i dalju koordinaciju od 11. maja preuzela Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih koju je formirala Vlada Srbije.
Policija ispred škole Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
DRUŠTVO
Vanredni inspekcijski nadzor u OŠ „Vladislav Ribnikar“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala