Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Malo nas ostalo u Prištini, ali ipak dovoljno da to bude srpski grad“: Poruka arhimandrita Mihajla

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaPolurazrušena i spaljena pravoslavna crkva u Prištini. Okolinu hrama minirali su albanski nacionalisti, pa je hram okružen bodljikavom žicom.
Polurazrušena i spaljena pravoslavna crkva u Prištini. Okolinu hrama minirali su albanski nacionalisti, pa je hram okružen bodljikavom žicom. - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
U crkvi Svetog Nikole u Prištini, uz služenje liturgije kojoj su prisustvovali raseljeni Srbi koji su grad morali da napuste 1999. godine, ali i Srbi iz okolnih mesta, obeležena je danas hramovna slava.
Liturgiju je uz sasluženje sveštenika Eparhije raško-prizrenske služio iguman manastira Sveti Arhangeli arhimandrit Mihajlo.
Arhimandrit Mihajlo je u besedi poručio da, iako je mali broj pravoslavnih Srba ostao u Prištini, ipak je dovoljan da on bude srpsko mesto.
"Kao što se obnavljamo mi ljudi kada padnemo u greh i iskušenja, uz pomoć Božiju za spasenje naše, Bog nam da snage. Tako je i ovaj hram bio uništen i spaljen i mislilo smo da nikada neće biti života u njemu, ali svedoci smo da ga ima, i da dokle god i koliko nas ovde ima, iako je mali broj ljudi, pravoslavnih Srba, koji žive u ovom gradu, ipak je dovoljan broj da bude srpski grad i mesto, i da ovo bude mesto gde se naše sestre i braća okupljalju da slave Gospoda, da se služi liturgija", kazao je arhimandrit Mihajlo.
On je dodao da smo svedoci vremena u kojem živimo, i da ono što se dešava u svetu utiče na sve.
"Možemo mi da se čuvamo, da bežimo ili da sedimo sa strane, ali svedoci smo svih stradanja i svih muka. U ovom vremenu, braćo i sestre, moramo da pokažemo jesmo li hrišćani, jesmo li na putu gospodnjem ili nekom drugom putu, prema stranputici", dodao je arhimandrit Mihajlo, prenosi portal Kosovo onlajn.
Crkva Svetog Nikole u Prištini nalazi se u starom istorijskom delu grada na uzvišenom mestu nekadašnje Varoš-mahale, koju su nastanjivalii isključivo hrišćani.
U pogromu 17. marta 2004. godine, albanski ekstremisti su spalili crkvu i srušili kupolu. Vredan ikonostas koga su vešte ruke debarskih majstora urezbarile u orahovom drvetu, tada je poptuno izgoreo u vatrenoj stihiji.
U periodu 2005. do 2008. godine crkva je spolja i iznutra restaurirana i konzervirana, porta sređena i ponovo stavljena u funkciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala