- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU: Ne planiramo da ponovo uključimo ruske banke u sistem SVIFT

© Foto : SWIFTMeđunarodni bankarski sistem SVIFT
Međunarodni bankarski sistem SVIFT - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Evropska unija ne planira da ponovo uključi ruske banke u sistem SVIFT, a to se odnosi i na „Roseljhozbanku“, izjavio je portparol EU Peter Stano tokom razgovora o sporazumu o žitu.
On je podsetio da su ruske banke isključene iz SVIFT-a u okviru međunarodnih sancija koje su uvedene kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini. Sankcije će biti ublažene ili ukinute tek nakon okončanja konflikta.
Ujedinjene nacije rade na obezbeđivanju operacija sa „Roseljhozbankom“ i postoji mogućnost da se transakcije obavljaju van platnog sistema SVIFT, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Djužarik.

„Prvo, nastavićemo da činimo sve što je moguće kako bismo obezbedili isporuke, između ostalog operacije preko ‘Roseljhozbanke’. Postoji mogućnost da se sprovode sve transakcije van sistema SVIFT. Očigledno je da bi u okviru SVIFT-a bilo sve lakše, ali ćemo nastaviti da delujemo sa svim našim saradnicima, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD, Rusiju i druge, kako bismo obezbedili isporuke. Šef Konferencije UN za trgovinu i razvoj rebeka Grinspen radi na tome“, zaključio je on.

Ranije je Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo da je sporazum o žitu produžen do 17. jula bez ikakvih promena. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 18. maja rekao da se za „Roseljhozbanku“ u vidu garancija razrađuju različite opcije koje će biti identične deblokadi SVIFT-a.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
RUSIJA
Peskov: Svaka reforma UN mora biti proizvod opšteg konsenzusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala