- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Duša Kosova u centru Beograda: Nastupom na Kolarcu Pavlina izmamila suze i aplauze /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPavlina Radovanović
Pavlina Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, mlada Pavlina Radovanović, trineastogodišnja devojčica iz Orahovca, održala je koncert za pamćenje.
Njenom nastupu pod sloganom „Najlepše pesme sa Kosova i Metohije“ prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije.
U narodnoj nošnji koju je specijalno za ovaj nastup šila njena mama Lela, Pavlina je pevala u pratnji Velikog narodnog orkestra. Specijalni gosti na koncertu bili su Pavlinina starija sestra Slobodanka, Milica Dosković, izvođač čuvene pesme "Ne dam" i grupa Beogradski sindikat.
Ova devojčica višestruko nagrađivana za svoj izuzetan umetnički angažman, izvođenjem etno i duhovne muzike postala je simbol otpora Srba na Kosovu i Metohiji.
Publici u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine obratio se i patrijarh Porfirije koji je rekao da će nam sve biti na svom mestu, kada nam je Kosovo u srcu na prvom mestu.
„Bez obzira na sile zla koje su sa svih strana uperile svoje otrovne strele, ono što je autentično, ono što je ljudsko, ono što je Hristovo, Jevanđeljsko. Ustremili su se na to da dostojanstvo čoveka svedu na nešto što ne liči na čoveka. Pavlina govori u ime svih nas. Kosovo na prvom mestu i sve će biti na svom mestu. Nećemo imati razloga da se pitamo kojim pravcem da idemo, na Kosovu se nalazi ono sve što smo čuli“, rekao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je blagoslovio Pavlinu i njenu sestru i sve, kako je rekao, naše braće i sestre na Kosovu.
„Na Kosovu je sve ono što mi jesmo, Kosovo je naše srce. Mi smo kroz vekove navikli da najčešće ćutimo, ali smo dužni da kažemo istinu. U naše vreme mnogo je važnije kako je nešto izrečeno, da li je gorko ili je umilno izrečeno, a da li je tačno ili istinito - to nas se ne tiče. Dužni smo, međutim, da kažemo istinu, da kažemo kako stvari stoje na najpristojniji način, ali ponekad kada nema drugog načina moramo da upotrebimo i gorku reč“, rekao je patrijarh Porfirije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije sa Pavlinom Radovanović
Patrijarh Porfirije sa Pavlinom Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Patrijarh Porfirije sa Pavlinom Radovanović
Gostujući u Sputnjiku uoči koncerta, Pavlina je otkrila šta za nju znači mesto u kojem je rođena:
„Kosovo je za mene temelj srpskog naroda i srpstva i Kosovo je jedno veliko srce i duša u kojoj živimo ja i sav ostali srpski narod“.
Talentovana Pavlina imala je priliku da za Dan pobede prošle godine nastupa u Moskvi.
„Zahvaljujući Ruskom domu i profesoru Milošu Koviću otišla sam u Rusiju. Bila sam tamo tri nedelje, bilo je prelepo, obilazili smo manastire i muzeje. Iako je Moskva mnogo veća od Beograda, mirniji je grad. Mnogo mi prija ta atmosfera. Manastiri su mi bili najzanimljiviji. Iznenadila sam se kada sam saznala da je Hram Svetog Save u Beogradu veći od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Ali nije bitno šta je veće, bitno je da su Srbi i Rusi braća. Rusi bi sa nama pevali i da ne znaju pesmu“, objasnila je naša sagovornica.
Ceo intervju sa Pavlinom Radovanović pogledajte u nastavku:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala