Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj: Srbija da shvati da su bliski odnosi sa Rusijom nespojivi sa evropskim putem

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da održavanje bliskih veza Srbije sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pridruživanja EU i da to šteti njenim nacionalnim interesima.
Borelj je izjavio da je danas u Briselu na sastanku sa šefovima diplomatije članica EU i zemalja takozvanog Zapadnog Balkana, pored ostalog, razgovarao o, kako se navodi u saopštenju, uticaju Rusije u regionu.
„Razgovarali smo o uticaju Rusije (u regionu), koja pokušava da sa evropskog puta izbaci kandidate sa Zapadnog Balkana. Pozdravili smo strateške i hrabre izbore nekih od njih, koji su se u potpunosti uskladili sa našom spoljnom politikom i sankcijama“, rekao je Borelj.
Kako se navodi u saopštenju, onima koji se još nisu u potpunosti ili se uopšte nisu uskladili sa spoljnom politikom EU, ukazano je na tu činjenicu.
„Želim da pomenem posebno Srbiju – da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pridruživanja Evropskoj uniji. To šteti njenim nacionalnim interesima, ali svakako nije kompatibilno sa procesom pristupanja EU“, rekao je Borelj.
Borelj je rekao da je sada vreme da se „iskoristi zamah u procesu proširenja“, da se ubrzaju reforme, „da se usklade sa standardima Evropske unije i da pripreme svoja društva za pristupanje“.
„Postoji prilika, jedinstvena prilika. Moraju to da iskoriste“, rekao je Borelj.
U vezi sa dijalogom Beograda i Prištine Borelj je rekao da je brza i potpuna primena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji, kao i da tenzije i međusobne provokacije moraju da se okončaju.
„Negativna atmosfera i nedostatak konstruktivnosti takođe se moraju preokrenuti. Biti član Evropske unije znači biti u stanju da sarađujemo i da se ponašamo kao dobri susedi, prevazilazeći sve teškoće iz prošlosti. Tenzije i obostrane provokacije moraju da se prekinu. Nedostatak konstruktivnosti se mora ispraviti. Biti član EU znači da ste sposobni da sarađujete i delujete kao dobri susedi, da prevazilazite teškoće iz prošlosti“, rekao je Borelj posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i šefova diplomatija Zapadnog Balkana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala