- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto kitovi ubice napadaju brodove: Naučnici imaju neočekivano objašnjenje

Orke, kitovi ubice - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Broj napada kitova ubica na čamce i brodiće u Atlantskom okeanu znatno je porastao od 2020. godine, a naučnici veruju da su otkrili potpuno neočekivani uzrok.
Od 2020. godine zabeležena su čak tri slučaja u kojima su kitovi ubice potapali plovila zabijajući se u njih, a biolog Alfredo Lopez Fernandez kaže da je broj napada povećan, iako je većina njih bezopasna.
Krivac za takvo ponašanje mogla bi da bude ženka kita ubice po imenu Vajt Gledis, kaže Lopez Fernandez. On objašnjava da je najverovatnije reč o oponašanju postupaka koje su kitovi ubice videli jedni od drugih.
Stručnjaci veruju da je Vajt Gledis možda doživela neki kritičan trenutak agonije, najverovatnije prilikom sudara sa čamcem ili zarobljavanja tokom ilegalnog ribolova. Taj događaj mogao je da joj izazove traume i naterao je da počne da se zabija u druga plovila, navodi Lajv sajens.
S obzirom da su kitovi ubice vrlo društvena bića, Lopez Fernandez smatra da bi mogli jedni drugima da prenesu svoje ponašanje.
„Ne tumačimo da orke tome podučavaju mlade, iako se to ponašanje proširilo na mlade vertikalno, već se jednostavno radi o oponašanju, koje se kasnije proširilo horizontalno među njima, jer one to smatraju nečim važnim u svom životu“, pojasnio je Lopez Fernandez, stručnjak za kitove ubice i jedan od koautora nove studije o njima objavljene u časopisu „Nauka o morskim sisarima“.
Naučnici su otkrili više od 200 izveštaja o slučajevima kada orke prilaze plovilima ili ih dodiruju u okeanu oko Iberijskog poluostrva od 2020. do danas.
Međutim, drugi stručnjaci veruju da je možda u pitanju samo igra, a ne agresija kitova, te Debra Džil, stručnjak za kitove ubice sa Univerziteta Vašington, objašnjava to time što su oni znatiželjne i razigrane životinje.
Iako većina napada ne dovode do potonuća brodova, susreti sa kitovima ubicama mogu biti zastrašujući.
Kitovi ubice - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2020
Neobjašnjivo ponašanje kitova ubica: Napadaju brodove u Španiji i Portugaliji /video/
Kit ubica - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Trideset kitova ubica napalo britansku jahtu: Kružili oko plovila dva sata, odgrizli kormilo /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala