- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U naselju na severu Bačke crkveno zvono rasteruje gradonosne oblake

CC0 / pixabay / Crkvena zvona
Crkvena zvona - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
U naselju Čikerija, u blizini Tavankuta i Subotice, ne koriste rakete za rasterivanje gradonosnih oblaka. Za spasavanje roda od vremenskih neprilika koriste alternativne metode, za koje tvrde da su efikasne.
Pre jednog veka, led je godinama uništavao letinu u tavankutskom kraju i na obližnjoj Čikeriji, pa je tadašnji tavankutski sveštenik naručio zvono iz mariborske livnice kako bi pozivao na molitvu, ali i rasterivao gradonosne oblake.
„I sami fizičari tvrde da zvuk i te kako ima svoju funkciju u razbijanju oblaka i čestica koje nose led. Mi kao vernici, i te kako znamo da se treba pouzdavati u Boga koji je stvoritelj svega što imamo i od čega živimo“, izjavio je za RTS velečasni Tomislav Mijatov iz Subotice.
Da je zvonjava bila efikasna u razbijanju oblaka koji su donosili led svedoče i najstariji stanovnici Čikerije.
„Doživeo sam puno puta da, ako zvonar na vreme počne da zvoni, oblak se samo raziđe“, naveo je Mirko Tumbas.
Nekada je za zvonarski posao bila zadužena određena porodica iz Čikerije koja je ozbiljno pratila vremenske prilike.
Zvono je protekle tri decenije bilo zapušteno, a prošlogodišnje nevreme u čikerijskom kraju, podsetilo je voćare i ratare iz tog kraja na značaj zvonika u očuvanju roda, pa je zvono renovirano i ponovo postavljeno.
„Rod je u odličnom stanju. Nadamo se da će tako i ostati. Tome bi trebalo da doprinese i ovo zvono protiv grada, da nas zaštiti“, kazao je Miodrag Tadić, proizvođač višanja iz Čikerije.
Zvono u Čikeriji, kada treba, aktiviraju stanovnici ovog malog naselja u blizini srpsko-mađarske granice. Kako navode, uskoro će, u skladu sa modernim vremenima, crkveni zvonik biti automatizovan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala