- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Mladi naučnici, laureati Matice Srpske traže lek za rak | Sputnjik intervju

CC0 / Piksabej / Mikroskop
Mikroskop - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Vidak Raičević, student doktorskih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i njegova koleginica Milica Stevanović dobitnici su nagrade "Mihajlo Pupin" koju dodeljuje Matica Srpska. Ovi mladi naučnici bave se istraživanjima vezanim za lečenje karcinoma.
Reč je o derivatizaciji steroidnih hormona čoveka, to je jedan od načina dobijanja molekula koje imaju korisne biološke aktivnosti, pa i u pronalaženju lekova.
Ovi mladi ljudi veruju da inspiraciju treba tražiti u prirodi, ali podsećaju da je moguće i smišljanje molekula na papiru, koje takođe može pomoći.
"U tom slučaju potrebno je smisliti mnogo veći broj molekula, ali i jedan i drugi su se pokazali jednako uspešnim. U ovom projektu stavljamo naše znanje o organskoj hemiji u funkciju pronalaženja potencijalno biološki aktivnih molekula", objašnjava Raičević.
On za Sputnjik intervju govori i o svojim iskustvima u saradnji sa hemičarima iz Irana, Libana i praktičnom radu na Institutu za organsku hemiju Tehnološkog univerziteta u Gracu.
On i Milica Stevanović otkrivaju i zašto su odlučili da ostanu u Srbiji i naukom se bave u svojoj zemlji.
Sputnjik intervju, 21. 5. 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala