- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Slovenija razmatra gradnju drugog bloka nuklearne elektrane „Krško“

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Slovenskavojska.si / Nuklearna elektrana Krško
Nuklearna elektrana Krško - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Slovenija razmatra izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane „Krško“, a konačna odluka o tome biće doneta u naredne četiri godine, rekao je ministar zaštite životne sredine i energetike Slovenije Bojan Kumer.
Kumer je kazao da će 2024. godine prvi put moći da procene ima li dovoljno informacija za odluku o drugom bloku, a konačna odlukao gradnji tada bi trebalo da bude doneta najkasnije do 2027. godine.
On je naveo da informaciju o izgradnji drugog bloka priprema investitor „Gen energija“, a ona uključuje podatke o ceni investicije, podobnosti snabdevača, rokovima i ceni električne energije iz nuklearne elektrane.
„U važećem nacionalnom energetskom i klimatskom planu 2027. godina najkasniji je rok za donošenje odluke o izgradnji drugog bloka. Kada je on donet, govorilo se da je nemoguće dobiti sve važne podatke pre 2024. godine. Tako je i dana. Da li će odluka biti doneta 2025, 2026. ili 2027, videćemo“, rekao je Kumer.
Slovenački ministar rekao je u intervjuu za „Delo“ kako se slaže da se odluka o gradnji drugog bloka proveri na referendumu.
Kako je rekao, prvi korak ka putu do novog bloka biće podnošenje zahteva investitora za izmenu državnog prostornog plana. Kumer se nada da će to biti za mesec-dva, najkasnije u junu.
„Smeštaj nuklearne elektrane zahtevniji je od postavljanja solarne elektrane, a isto vredi i za celovitu procenu uticaja na životnu sredinu. Želeli bismo da u drugoj fazi osnujemo zajedničku radnu grupu koja bi utvrdila kakva je nuklearka elektrana koju želimo“, rekao je Kumer.
On je dodao da ne postoji kristalna kugla koja bi odgovorila kako da Slovenija osigura energetsku nezavisnost kada prestane da koristi ugalj 2033.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala