- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko je čudnovati zlatni grumen koji stiže u ruke „ludog Srbina“

© AFP 2023 / FRANCK FIFEViktor Vembanjama
Viktor Vembanjama - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Navijači San Antonija dočekali su informaciju da će u njihov tim stići Viktor Vembanjama kao što neki fudbalski navijači dočekaju vest da je njihova reprezentacija osvojila Svetsko prvenstvo. Toliko je Vembi veliki talenat, zapravo najveći na svetu. A, prema poslednjim informacijama učiće od legendi San Antonio Sparsa.
Sve su šanse da će se ova franšiza podići u budućnosti. I vratiti na staze stare slave.
San Antonio izvukao je top pika na predstojećem draftu i već je jasno da će uzeti Vembanjamu. Francuz koji ima samo 19 godina je, prema mišljenju stručnjaka, košarkaš koji može odmah da igra na top nivou, a kako je samouvereno rekao medijima, spreman je i da se bori za šampionski prsten.
Sada su se pojavile informacije i da će njegov dolazak učiniti da se Tim Dankan ponovo priključi Sparsima i bude mentor ovom nesvakidašnjem talentu.
I ne samo on, već bi Vembanjama trebalo da sarađuje i sa Manuom Đinobilijem, kao i sa Tonijem Parkerom. Svi oni bi trebalo da budu uključeni u njegov razvoj. Možete li da zamislite količinu znanja koju će dobiti najveći košarkaški talenat na svetu?
Dovoljno je samo reći da će mu direktni učitelj biti Dankan, čovek koji je 20 godina dominirao pod NBA obručima. I osvojio ligu čak pet puta.
O tome je pisao i novinar ESPN-a Mark Stajn.
„Očekivanja su takva da će Dankan redovno posećivati Sparse kako bi radio sa Vembanjamom. Zamislite samo kakve će mentore imati“, napisao je Stajn.
Inače, izbor Vembanjame sa prvog mesta na Draftu biće treći put da Sparsi imaju takvu mogućnost. Poslednji put birali su upravo Dankana davne 1999. godine.

Koliko može Vembanjama?

Procene NBA profesionalaca je da će Francuz biti najbolji igrač i ofanzivno i defanzivno u celoj ligi do njegove treće sezone u NBA.
Čak je Adrijan Vojnarovski, najbolji NBA novinar već godinama unazad, rekao da je Vembanjamin izlazak na draft najiščekivaniji u istoriji košarke, možda čak i kolektivnog sporta. A sve je to rekao kada se zna da je 2003. godije Lebron Džejms već smatran za novog Džordana.
Francuz poseduje specifično telo za košarku, visok je 221 centimetar, sjajan je sa loptom, brz je u kretnjama za svoju visinu, odličan je u blokadama. Sparsi su dobili na lutriji prvog pika i sada trljaju ruke od zadovoljstva. Nadaju se da će dobiti novu verziju Tima Dankana.
Vembi je ove sezone igrao za Metropolitan Bulonj gde je prosečno na 34 utakmice beležio 21,5 poena, 10,4 skoka, 2,4 asistencije i tri blokade. Šutirao je 47% iz igre.
Ukoliko ga bude išao i šut u najjačoj ligi sveta, crta se novi košarkaški superstar.

Počinje nova era San Antonija

Greg Popovič, jedan od najvećih trenera u istoriji košarke, ima 74 godine, na zalasku je karijere, ali jasno je da ovih dana kreće nova era Sparsa i da će popularni ludi Srbin imati motivaciju da odloži već odavno zasluženu penziju.
Vembanjama biće glavni stub cele priče, svojim imenom i potencijalom vratio je najveće legende u franšizu i sada se od Sparsa mnogo očekuje kada su naredne sezone u pitanju.
Pored Vembanjame, Sparsi poseduju još neke talentovane mlade igrače kao što su Džeremi Sohan, Keldon Džonson i Devin Vasel.
Džeremi Sohan - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
SPORT
Kod „ludog Srbina“ raste čudna sorta – šarene frizure uz čašu vina i „jednoruki“ šut
Oni su različiti tipovi igrača, ali bi mogli da budu dobra potpora za Vembanjamu, a dobre naznake pokazali su Zek Kolins, kao i Malaki Brenham.
Na sve ovo, Sparsi imaju i 40.000.000 dolara za dovođenje nekog od iskusnijih igrača predstojećeg leta, tako da će sve oči biti uprte u Sparse.
Dodajmo i da će San Antonio birati 12 prvih pikova na draftu od 2024. do 2028. godine. Dakle, ogroman potencijal u najavi će se sliti u San Antonio Sparse.
Koliko je Vembanjama velika stvar za NBA ligu ilustruje i sledeći podatak:
Postoje čak informacije koje kažu da su Majkl Džordan i Hornetsi kojim slučajem dobili pravo da biraju prvog pika, vrednost franšize bi im sa Vembanjamom porasla za neverovatnih 500.000.000 dolara.
Ali, Vembanjama je na kraju završio u San Antoniju.
Počinje nova era.
Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SPORT
Joveljić za Sputnjik: „Najbolji sam fudbaler-šahista na svetu, jedva čekam da igram protiv Dončića“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala