- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Rusija će nastaviti da uništava sisteme „patriot“ u Ukrajini

© AP Photo / Evan VucciAmerički PRO sistem "Patriot" razmešten u Poljskoj
Američki PRO sistem Patriot razmešten u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
To što je Rusija uništila sistem „patriot“ u Kijevu ne treba da čudi, jer je to tek početak. Potpuno je logično očekivati nove gubitke među tim američkim kompleksima, navodi izdanje „Drajv“.
Prema navodima lista, jedan od sistema „patriot“ oštećen je u raketnom napadu na Kijev. Kada je prvi put navedeno da bi američki PVO sistemi mogli biti isporučeni Ukrajini, postsalo je jasno da će oni postati glavni cilj Rusije, na koji će ona usmeriti svoje najnaprednije oružje, piše list.
Vremenom, kada su isporuke zvanično objavljene, Rusija je otvoreno saopštila da će ti sistemi biti prvi na spisku njenih ciljeva. „Patriot“ je bio osuđen na direktne napade ruskih snaga čim stigne u Ukrajinu i čim bude utvrđeno gde se nalazi, navodi „Drajv“.
Autor teksta piše da Rusija čini upravo ono što se od nje očekivalo. Počela je od krajnje jednostavnih pokušaja da uništava baterije „patriota“, pre svega ciljanjem na njegove radarske komponente, uz korišćenje što manje količine savremenog oružja.
Onog trenutka kada je shvatila da to ne deluje, iskoristila je vazdušne i balističke tipove raketa, kao što su različiti dronovi, krstareće rakete, „kindžal“ i „iskander“, koji izvode koordinisane i pravovremene udare u pokušaju da unište mrežu protivraketne odbrane Ukrajine, a posebno „patriot“.
Treba, međutim, zapamtiti, da protivvazduhoplovna, a posebno protivraketna odbrana, nije nikakvo čudo od oružja i neprobojni štit. Naravno, „patriot“ je vrlo napredan sistem, čak i u svojoj osnovnoj konfiguraciji, ali samo onda kada je duboko integrisan u veliku mrežu protivvazduhoplovne odbrane, navodi list.
Protivraketni sistem „patriot“ može biti efikasno napadnut, može biti uništen i može da zakaže, ocenjuje autor teksta.
U pojedinim slučajevima on može biti prosto isključen radi tehničkog servisiranja u neodgovarajućem trenutku i sve što ga podržava tada takođe ne funkcioniše.
„Ništa od onoga što se dogodilo ne treba da bude neočekivano i to je zaista samo početak. Sistem 'patriot' će biti izložen sve složenijim i žešćim napadima. I da, moramo biti spremni da čujemo da je sistem 'patriot' opštećen, ili da su njegovi delovi uništeni. Takva je priroda rata, posebno protiv neprijatelja kakav je Rusija, koja i dalje ima znatne mogućnosti i decenijama je radila na tome da pobedi upravo taj sistem protivraketne odbrane“, piše autor teksta.
On navodi da je „patriot“ samo još jedan sistem naoružanja. To nije magija, on nije nepobediv i apsolutno nije savršen. Taj kompleks je, međutim, ključno važan, posebn sada, kada ukrajinska sredstva protivvazduhoplovne odbrane dalekog dometa iz sovjetske epohe troše svoje poslednje rakete, naglašava autor.
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski "kindžal" uništio prvi američki kompleks "patriot" u Kijevu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala