- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska traži objašnjenje od Kijeva i Brisela povodom situacije sa naftovodom "Družba"

© Sputnik / Mihail Gračev / Uđi u bazu fotografijaGasovod kroz Ukrajinu
Gasovod kroz Ukrajinu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Mađarska očekuje objašnjenje od ukrajinskih vlasti i Evropske komisije zbog saopštenja o mogućem zatvaranju naftovoda "Družba", rekao je republički ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto radiju Košut.
„Nismo dobili nikakva objašnjenja iz Kijeva po ovom pitanju. Smatram da bi predsednik Evropske komisije lično trebalo da izađe sa objašnjenjima, pošto je pitanje bezbednosti snabdevanja energijom pitanje suvereniteta“, rekao je on.
Ministar je podsetio da bi, prema međunarodnim sporazumima, Mađarska trebalo da dobije tranzitnu naftu sa teritorije Ukrajine.
„Ako neko pokuša da onemogući osiguranje snabdevanja zemlje energijom, to se može smatrati zadiranjem u suverenitet“, rekao je Sijarto.
Takođe je zamerio Kijevu i Zagrebu što su zlonamerno iskoristili sukob i podigli cene za tranzit sirovina za pet do šest puta.
Prošle nedelje je "Vašington post", pozivajući se na podatke Pentagona koji su procurili na Internet, pisao da je Vladimir Zelenski iza zatvorenih vrata izneo predlog da se digne u vazduh naftovod "Družba", preko kojeg Rusija isporučuje naftu Mađarskoj.
Naftovod — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zelenski nameravao da digne u vazduh naftovod "Družba"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala