- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako ruski izdavači zaobilaze sankcije: Princ Hari u prepričanoj biografiji

© Foto : POOLPrinc Hari
Princ Hari - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Ruski izdavači došli su na ideju da zaobiđu ograničenja na izdanja međunarodnih bestselera u Rusiji pomoću rezimea — prepričavanja teksta bez direktnog citiranja, pišu ruski mediji.
Ističe se da je izdavač „Eksmo-AST“ 16. februara ove godine na ovaj način objavio memoare britanskog princa Harija „Rezerva“ („Spare“) u audio i elektronskom formatu, dok se štampano izdanje pojavilo krajem meseca.
Drugu varijantu u formi audioknjige izdavača „Smart Riding“ predstavio je „LitRes“ 15. februara.
„Pingvin Rendom Haus“, koji ima prava na knjigu napustio je rusko tržište prošle godine, nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Prema rečima generalnog direktora „Eksmo“ Evgenija Kapjeva „u rezimeu će biti odražene ključne ideje knjige bez korišćenja odlomaka iz nje: autor rezimea je pročitala knjigu na engleskom i prepričala je svojim rečima“.

Top menadžer je objasnio da se autori prepričanog sadržaja knjige „oslanjaju na zakon o citiranju“. On je naglasio da se projekat razmatra kao „startap, koji će delimično pomoći u rešavanju problema dostupa novim izdanjima dokumentarne literature i kao alternativa prinudnoj licenci“.
Izdavači ističu da je format rezimea sada naročito postao aktuelan i da razlog nije samo u ograničenju prava.
„Čitaoci, generalno, imaju sve manje vremena za čitanje ili slušanje dokumentarne literature“, izjavio je direktor Departmana za razvoj sadržaja grupe „LitRes“ Evgenije Selivanov.
Precizira se da ne smatraju svi čitaoci da je korišćenje rezimea dobra ideja, ukazujući da je to, zapravo, „siva šema“, i „prikrivena piraterija“ i bojeći se raskida odnosa sa nosiocima prava.
Memoari princa Harija „Rezerva“ objavljeni su januara ove godine i prvog dana prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Velikoj Britaniji prodati su u 1, 4 miliona primeraka.
Dorija Ragland, Hari i Megan - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
SVET
„Nemilosrdna potera“ za Harijem i Megan: Više sudara tokom jurnjave za britanskim princom u Njujorku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala