- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izbori u Grčkoj: Nova demokratija ubedljivo vodi, Micotakis proglasio pobedu /foto/

© AP Photo / Petros GiannakourisKirjakos Micotakis
Kirjakos Micotakis - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Aktuelni grčki premijer Kirijakos Micotakis proglasio je pobedu na današnjim parlamentarnim izborima, pošto su rezultati nakon 90 odsto prebrojanih glasova pokazali da njegova Nova demokratija ubedljivo vodi. Poručio je da ima mandat da formira snažnu, samostalnu vladu.
„Listići govore sve. Pokazuju da je Nova demokratija dobila poverenje naroda da vlada, da bude jaka i autonomna. Milioni građana Grčke glasali su za Novu demokratiju. Sjajan rezultat pokazuje volju ljudi koji su nam dali saglasnost za političku samostalnu vlast. Narod je tražio još nešto — da se brže krene putem napretka i velikih reformi", rekao je Micotakis.
On je ocenio da je „nada pobedila sujetu, a jedinstvo podele“.
© AP Photo / Petros GiannakourisPristalice Nove demokratije
Pristalice Nove demokratije - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pristalice Nove demokratije
Na osnovu do sada prebrojanih glasova, Nova demokratija je osvojila oko 40 odsto glasova, Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa oko 20, a socijalistički PASOK oko 12.
Cipras je, sudeći prema obraćanju iz štaba Sirize koje je preneo „Katimerini“, nezadovoljan izbornim rezultatom.
„Pozvao sam Micotakisa da mu čestitam. U bitkama se i pobeđuje i gubi. Biće još jedna bitka. Moramo neodložno da izvršimo neophodne promene“, rekao je Cipras.
Međutim, prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, napominje AP. Ukoliko ne dođe do formiranja koalicione vlade, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.
© AP Photo / Michael VaraklasSiriza Aleksisa Ciprasa osvojila je 20 odsto glasova.
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Siriza Aleksisa Ciprasa osvojila je 20 odsto glasova.
Posle izbora, tri vodeće stranke - Nove demokratije, Sirize i Socijalističkog PASOK-a, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu.
Nova demokratija u teoriji bi mogla da se udruži sa PASOK-om. Te dve stranke su stavile svoj istorijski animozitet na stranu i upravljali su Grčkom tokom dužničke krize.
Izbori u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SVET
Izbori u Grčkoj: Ko će do većine, Micotakis ili Cipras
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala