- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović položio predsjedničku zakletvu: Inauguraciji prisustvovali Vučić, Milanović, Eskobar...

© Foto : RTCG/Snimak sa ekranaInauguracija Jakova Milatovića
Inauguracija Jakova Milatovića - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Novi crnogorski predsjednik Jakov Milatović položio je zakletvu u Skupštini Crne Gore na ceremoniji inauguracije.
Svečanoj zakletvi prisustvovalo je preko 200 zvanica, a među njima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora. Među zvanicama su bili predsjednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar...
Osjećam posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve pred poslanicima, kako i Ustav nalaže, preuzimam dužnost predsjednika Crne Gore, rekao je Milatović.
Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim, u čije temelje su životno djelo utkale generacije mojih predaka, dodao je.
„Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsjednik svih građana nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti“, kazao je on.
Prioritet svih prioriteta je put ka punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, naveo je Milatović.
Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi... zahtijevaće punu posvećenost, a posao neće biti kratkoročan ni lak, dodao je novi predsjednik Crne Gore.

„Podjele bivaju izazivane vještački, često s namjerom da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva. Vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora“, istakao je Milatović.

Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno, podvukao je on.
Nakon inauguracije Milatović će prirediti prijem sa suprugom Milenom u Vili Gorica.
Na inauguraciju stižu predstavnici partija, šefovi država iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.
U parlament je ušao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Stigli su i ostali predsjednici zemalja iz regiona.
Stigao je i premijer Dritan Abazović, bivši predsjednik Milo Đukanović, većina ministara, predstavnika partija, direktor ANB-a, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, ambasadori.
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
REGION
Svi detalji inauguracije Milatovića: Crna Gora danas i zvanično dobija novog predsednika
Milan Knežević, Aleksandar Vučić i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
REGION
Vučić stigao u Crnu Goru: Prvo sastanak sa Mandićem i Kneževićem, pa inauguracija Milatovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala