- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Tragom korena: Srbi u Ruskom carstvu | Orbita kulture

© Sputnik / Mariя DevahinaSpaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog
Spaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog  - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo zbog čega su Srbi napustili Austrougarsku i osnovali naselje u „jednovernoj“ Rusiji, ali i kako modernim spajanjem slova i slike sijaju zlatne niti tradicije.
Zašto su za vreme Petra Velikog austrijski Srbi osnovali svoje prvo naselje u Rusiji, od čega su bežali i šta im je nudila „jednoverna Rusija“ saznajemo iz knjige „Srbi u Ruskom carstvu. Naselja, poreklo stanovništva, običaji“. O ovoj studiji koju je objavio „Službeni glasnik“ u ediciji „Koreni“, razgovaramo sa njenim priređivačem Borisavom Čelikovićem i urednikom u „Službenom glasniku“ Petrom Arbutinom.
Kakav je pogled na rodno Kosovo troje fotografa, kako izgleda izlazak sunca nad tvrđavom Zvečan ili oblak nad fabričkim dimnjakom u Trepči objašnjava Milan Dobrić iz Kosovske Mitrovice, fotograf čiji su radovi, zajedno sa fotografijama Biljane Dobrić i Milene Petronijević izloženi u Galeriji Artget.
Kako se zlatnim vezom mogu spojiti slovo i slika, tradicija i modernost, drevna veština i primenjena umetnost, na jedinstven način otkriva izložba „Zlatne niti ćirilice“ otvorena, u okviru programa Muzeji u 10, u Muzeju Vuka i Dositeja. O tome u kakvom su odnosu umetnice-vezilje prema kulturnom nasleđu, srednjovekovnoj estetici rukopisnih knjiga, u prvom redu Miroslavljevog jevanđelja – čiji su inicijali ovoga puta urađeni iglom i koncem - o važnosti očuvanja ove duge tradicije razgovaramo sa jednom od autorki ove postavke, istoričarom umetnosti i piscem Tamarom Ognjević.
O velikom piscu i sineasti Živojinu Pavloviću, o ulozi i značaju koju i danas ima u srpskoj kulturi, ali i o „Žikinom nasleđu“ koje je i dalje jasno uočljivo u savremenim autorskim filmovima domaće produkcije, razgovaramo – a povodom knjige „Živojin Pavlović: Kino-poeta velikog crnila“ sa rediteljem Darkom Bajićem.
Da li je publika koja puni salu Narodnog pozorišta svaki put kada je opera na repertoaru dokaz da će opera kao specifičan vid umetnosti opstati i u vremenu najrazličitijih muzičkih trendova i tendencija, koliko je ohrabrujuće to što se za nedavno izvedenu predstavu „Turandot“ tražila karta više a ansambl ispraćem višeminutnim ovacijama – pitamo prvake beogradske opere tenora Janka Sinadinovića koji je ulogom u Turandotu obeležio 25 godina rada i Sanju Kerkez koja se, posle Norme premijerno našla u ulozi princeze Turandot.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 19.05.2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala