- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Optimizacija energetike: Ruski naučnici pronašli način da kombinuju gas i solarnu energiju

© AP Photo / PRNewsFoto/Innovative Solar SystemsSolarni paneli
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Ruski naučnici sa Samarskog državnog tehničkog univerziteta predložili su efikasan način za poboljšanje energije ugljovodonika pomoću solarne energije.
Naime, tehnologija koju predlažu naučnici omogućiće da se smanji potrošnja metana, a solarna energija će biti isplativija, objašnjeno je u časopisu „International Journal of Hydrogen Energy“.
Uprkos uspesima u razvoju obnovljivih izvora energije, danas je njihov udeo u energetskom bilansu svetske privrede svega nekoliko procenata. Prema mišljenju stručnjaka, ugljovodonično gorivo će u bliskoj budućnosti ostati glavni nosilac energije.
„Kombinovanje tradicionalnih i obnovljivih izvora energije jedan je od glavnih načina za optimizaciju energetskog sektora koji će omogućiti da se iskoriste prednosti tehnologija oba tipa“, izjavio je profesor Univerziteta u Samari Dmitrij Paščenko, autor nove tehnologije.
Istraživači sa Samarskog državnog tehničkog univerziteta predložili su metod koji podrazumeva zajedničko korišćenje solarne energije i prirodnog gasa u postrojenjima gasnih turbina.
U predloženoj šemi solarna energija se koristi za termohemijsku transformaciju ugljovodoničnog goriva, objasnili su naučnici. Rezultat te transformacije je gas obogaćen vodonikom, koji se koristi kao gorivo.
„Upotreba gasa obogaćenog vodonikom u gasnim turbinama može, s jedne strane, smanjiti potrošnju ugljovodoničnih goriva, a s druge strane povećati efikasnost korišćenja solarne energije. To je takođe dobar korak ka smanjenju emisije ugljen-dioksida uz održavanje postojećih kapaciteta“, objasnio je Paščenko.
Predložena tehnologija će omogućiti da se smanji potrošnja prirodnog gasa u postrojenjima gasnih turbina za 30%, uz povećanje efikasnosti korišćenja solarne energije.
Projekat razvoja i optimizacije tehnologije termohemijske rekuperacije toplote proizvoda sagorevanja organskog goriva podržala je Ruska naučna fondacija.
Prenos energije iz svemira, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rešenje za nestašicu struje: Razmatra se mogućnost prenosa energije iz svemira na Zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala