- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Hebrejska Biblija iz 900. godine nove ere prodata za 38,1 milion dolara

CC0 / Pixabay / Knjiga, ilustracija
Knjiga, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Hebrejska Biblija, koja datira iz 900. godine nove ere i jedan je od najskupljih rukopisa na tržištu antikviteta, prodata je u Njujorku za 38,1 milion dolara, dok je platno poznatog austrijskog slikara Gustava Klimta na istoj aukciji kod „Sotbija“ postiglo cenu od 53,2 miliona dolara.
Aukcijska kuća „Sotbi“ je očekivala da bi „Kodeks Sasun“, nazvana tako po svom najpoznatijem vlasniku Dejvidu Solomonu Sasunu, koji je Bibliju kupio 1929. za 350 funti, mogao postići cenu između 30 i 50 miliona dolara, prenosi „Njujork tajms“.
Gotovo kompletnu i izuzetno dobro očuvanu hebrejsku Bibliju, kojoj nedostaje tek nekoliko stranica, a čine je 24 knjige, „Sotbi“ je prodao nakon četvorominutnog nadmetanja dvojice ponuđača, navodi se u saopštenju aukcijske kuće.
Kupio ju je bivši američki diplomata Alfred Mozis u ime američke neprofitne organizacije koja će Bibliju pokloniti „Muzeju jevrejskog naroda ANU“ u Tel Avivu, navodi se u objavi.
Delo austrijskoga slikara Gustava Klimta „Insel im Attersee“ nastalo 1901. otišlo je nepoznatom kolekcionaru iz Japana za 53,2 miliona dolara, objavio je „Sotbi“. Rad austrijskog slikara prvi je put ponuđen na aukciji nakon što je decenijama bio deo privatne kolekcije, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala