- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Joveljić za Sputnjik: „Najbolji sam fudbaler-šahista na svetu, jedva čekam da igram protiv Dončića“

© AFP 2023 / PATRICK T. FALLONDejan Joveljić
Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Reprezentativac Srbije u fudbalu Dejan Joveljić pored igre na travnatom terenu odlično se pokazao i kao šahista. Kako ovaj fudbaler Los Anđeles Galaksija kaže u intervjuu za Sputnjik, najbolje je rangirani šahista među fudbalerima. I dodaje da bi voleo da odmeri snage za košarkašem Lukom Dončićem na crno-beloj tabli.
Joveljić u intervjuu za Sputnjik opisuje vezu fudbala i šaha i dodaje da je po njegovom mišljenju Magnus Karlsen najbolji šahista u istoriji, kao i da je Rus Jan Nepomnjijašći imao dobre šanse da postane šampion sveta, da je dominirao, ali je ipak poražen od Kineza Dinga Lirena.
Da li ste najbolji fudbaler među šahistima i najbolji šahista među fudbalerima? Ima li možda neko bolji?
- Po zvaničnoj Svetskoj rang-listi, najbolje sam rangirani fudbaler na svetu u šahu.
Kako ste počeli da igrate šah i došli do toga da budete toliko dobri i uspešni i u tom sportu?
- Počeo sam kao da igram klinac, sa dedom i tatom, ali to je bilo daleko od nivoa na kojem sam sad. Spletom okolnosti, prijatelj sam sa najtrofejnijim igračem bilijara Andrejom Klasovićem koji me je upoznao sa Miodragom Perunovićem, selektorom Srbije u šahu. I sa njim sam krenuo da radim redovno, pogotovo u korona vremenu kada sam bio „zarobljen“ u stanu... Nažalost, kada sam prešao u SAD, zbog vremenske razlike slabije radimo.
Imate li možda neku „titulu“ u šahu, koji vam je rejting i da li ste se takmičili na nekim turnirima?
- Kada se gleda FIDE rangiranje imam 2.217 elo poena, na online sajtovima 2.300 i više. Igrao sam turnire, ali sada radimo opet aktivno, počeli smo opet više da radimo i planiramo mnogo više da igram u budućnosti. Međutim , sve u skladu sa tim koliko mi obaveze sa ekipom (fudbalskom), dozvole i kada dozvole…
Koristite li znanje iz šaha u fudbalu – postoji li paralela između ta dva sporta?
- Apsolutno sam kroz vreme našao vezu između fudbala i nekih šansi koje nastaju ili mogu da nastanu u fudbalu. Takođe, šah mi pruža mogućnost da razmišljam o potezima unapred, kao da u nekim šansama i situacijama mogu da predvidim kretanje igrača i lopte i potencijalne situacije. Šah nas uči i samokontroli, snazi da podnesemo teške poraze onda kada se dogode, da preuzmemo odgovornost, budemo analitičniji…
Videli smo da si igrao protiv Luke Dončića, pretpostavljamo da je u pitanju „bot“, odnosno kompjuter. Da li planirate da ga izazovete „u realnom životu“, jer je i Slovenac ljubitelj šaha?
- Luku Dončića kao protivnika jedva čekam! Ali ne „bota“, već onog pravog, a-ha-ha.
Šta mislite o meču za prvaka sveta u šahu između Jana Nepomnjašćija i Ding Lirena koji je na kraju dobio Kinez?
- Smatram da je posle dužeg vremena jedan šahovski meč doživeo punu popularnost i učinio da šah opet doživi trenutak kao tokom korone. Naime, odlično je bio medijski propraćen meč, zaista je izazvao salvu komentara na društvenim mrežama, i bio vrlo uzbudljiv, tim pre što je veliki broj partija završen pobedama jednog ili drugog. Takođe, ne mogu, a da se ne otrgnem utisku da je Nepo šahovski dominirao, vodio, imao čak i odlučujuće prednosti u partijama, ali kao da psihološki nije bio dorastao datom trenutku i tituli.
Šta mislite o povlačenju Magnusa Karlsena i njegovom odbijanju da brani titulu prvaka sveta?
- Magnus je apsolutni vladar svetskog šaha. Dominira u svim vremenskim kontrolama (Bulet, Blic, Rapid, Turnirski standard šah), i kao da je usled svih pobeda na turnirima i ubedljivim pobedama u šampionskim mečevima izgubio onu veliku želju. Nadam se da će pobeda Dinga da opet pokrene to nešto u njemu i da mu da motivaciju da „vrati“ titulu koju neosporno apsolutno zaslužuje.
Ko je po vama najbolji šahista u istoriji?
- Magnus Karlsen. Svakako najbolji igrač u istoriji šaha.
© Foto: Printskrin/https://streamja.com/nzAyMDejan Joveljić
Dejan Joveljić - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Dejan Joveljić
Dalji planovi vezani za šah i fudbal?
- Igraću više šaha u budućnosti. Uglavnom turnire na pauzi, a u međuvremenu ću raditi sa selektorom Perunovićem kada mi obaveze dozvole. U slobodno vreme naravno stalno igram cuger, uz omiljeni tempo 3+0. Planovi vezani za fudbal su MLS kup, mnogo golova, asistencija i pobeda!
Ding Liren, Jan Nepominjašći, šah - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
SPORT
Rus ipak nije uspeo – Kinez je prvak sveta posle pravog spektakla
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala