Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik u Kosovskoj Mitrovici: Kako je počela zvanična okupacija Severa Kosova /video/

© Sputnik / Dejan SimićKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Pompeznim najavljivanjem od strane prištinskih vlasti danas je i zvanično Erden Atić postao gradonačelnik Severne Mitrovice uz prisustvo stotinak novinara i 13 odbornika u zgradi opštine Severna Mitrovica.
Sa druge strane, građani u gradu na Ibru poručuju da Atić nije njihov gradonačelnik, a Srpska lista je na konferenciji za novinare istakla da je današnjom zakletvom počela okupacija severa Kosova i Metohije.

Policija umesto građana

Od ranih jutarnjih sati tzv. Kosovska policija pojačala je svoje prisustvo u ulicama koje vode do zgrade opštine.
Sama sednica na kojoj je Atić položio zakletvu počela je sa kašnjenjem usled velikog prisustva medija za koje nije bilo mesta u samoj prostoriji, pa su novinari bili prinuđeni da budu izvan sale u kojoj je polagana zakletva. Praktično, samo su kamermani bili u prilici da isprate taj događaj.
Nakon pročitane zakletve predstavnici medija su zamoljeni da napuste prostorije opštine da bi kasnije Atić davao izjave novinarima koji su u grupicama od po 6-8 novinarskih ekipa odlazili kod novog gradonačelnika.
I u tim razgovorima, Atić je odgovarao samo na albanskom jeziku pa su mnoge ekipe napustile prostorije bez priloga.

Početak okupacije

Ubrzo nakon svečane zakletve pres konferenciju održala je i Srpska lista, a sa konferencije je poručeno da je današnjim događajem zvanično počela okupacija severa Kosova i Metohije.
„Ovim događajem poštovani građani zvanično je počela okupacija severa Kosova i Metohije. Ova okupacija kao i svaka druga okupacija ima svoj početak i kraj ona će se završiti onda kada Srbi to budu odlučili“, rekao je na početku konferencije Igor Simić potpredsednik Srpske liste.
On je u ime predsedništva, kao i naroda koji živi na Kosovu i Metohiji, rekao da su oni opredeljeni za mir i da su bezbroj puta do sada uspeli zahvaljujući narodu da sačuvaju mir.
„I danas smo, zahvaljujući nadljudskim naporima sačuvali mir obuzdavajući narod da ne reaguje. Nažalost, osim Srpske liste i predsednika Aleksandra Vučića i srpskog naroda, ne vidimo da je još neko opredeljen da se sačuva mir“, rekao je Simić.
U skladu sa ovim Srpska lista dala je rok do 1. juna prištinskim vlastima da prestanu sa represijom nad srpskim narodom nabrojavši akcije Prištine prema Srbima.
„Ukoliko se ove ili slične represivne akcije nastave 1. juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima“, podvukao je Simić.

Albancima rastu apetiti

Građani Kosovske Mitrovice kažu da je ovo samo još jedan poziv u otpor Srba na severu Kosova i Metohije jer, prema njihovim rečima, vlast Aljbina Kurtija na sve načine pokušava da natera Srbe da silom budu u „državi“ koju neće nikada priznati kao svoju.
„Mi nikada nismo nikog napali, nikada nismo nikom kuću zapalili, nismo nikog sačekali, nismo radili sve ono što oni nama rade godinama, ne samo ovde. Na Severu to ranije nisu smeli, to su radili južno od Ibra. Sada su im porasli apetiti i to što su dole istrenirali da mogu Srbe da maltretiraju, hoće i ovde da primene. Neće moći, videćete, narod neće doveka trpeti da pucaju na jednog po jednog od nas, a da mi ćutimo. Videćete, narodu je dozlogrdilo“, poručio je profesor u penziji koji je napomenuo da je ranije kao profesor radio na obrazovanju mnogih Albanaca koji su to zaboravili i sada su se osilili.
Erden Atić - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
SRBIJA
Kurtijev gradonačelnik Severne Mitrovice položio zakletvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala