- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski vojni ekspert o radioaktivnom oblaku: Zapadu svejedno ko će da umire...

© AP Photo / Juan Carlos LlorcaRadioaktivni, kontaminirani bunker u Teksasu.
Radioaktivni, kontaminirani bunker u Teksasu. - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin rekao je da će biti posledica radioaktivnog oblaka koji se kreće ka Evropi, a rezultat je uništavanja municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini. Kako je istakao, za Zapad je isporuka tog oružja biznis i nimalo im nije žao ko će u drugim državama umirati od posledica radijacije.
Podsetimo, ranije danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da je uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evropi i da je u Poljskoj već zabeležen porast radijacije.
Litovkin je u razgovoru za Sputnjik rekao da će tamo gde iz tog oblaka bude padavina teritorija biti zaražena i sa tog područja se ne može koristiti ni voće ni povrće ni trava. Podsetio je i na tragična iskustva Jugoslavije.

„Ko to bude konzumirao razboleće se od neke onkološke ili druge bolesti. To je upravo kao u Jugoslaviji koju su gađali istom tom municijom, istim bombama. Tako je i u ovom slučaju. Gde prođe taj oblak, gde bude padavina iz tog oblaka, tamo će biti i posledica“, rekao je on.

Kako je precizirao. biće i posledica i po životinje.
„One neće uginuti, ali će biti zaražene i njihovo meso neće smeti da se koristi u ishrani“, naveo je ekspert.
Upitan, koliko se ta radijacija zadržava u nekoj zemlji, on je odgovorio:
„To je zauvek, na milion godina.“

Zapadu je svejedno ko strada od ove municije

Na pitanje, da li će se odnos zapadnih zvaničnika po pitanju bezbednosti ovakve municije promeniti posle ovoga on je rekao da se to neće dogoditi.

„Neće se promeniti. Oni proizvode takvu municiju da bi je primenjivali ne na svojoj teritoriji nego na teritoriji neke druge zemlje. Ne žale stanovništvo neke druge zemlje. To je za njih potrošni materijal, topovsko meso. Zbog toga neće biti nikakvih promena. Nastaviće to da rade jer će gađati tuđe zemlje, tuđe stanovništvo, tuđu tehniku. Svejedno im je ko će od toga umirati“, istakao je Litovkin.

Ruski ekspert sumnja i da će ovaj događaj uticati na uverenost Zapada u neophodnost isporuka tog oružja.
„Ne, ne. Za Zapad je to biznis, treba razumeti da je to biznis. Pa oni ne isporučuju oružje bez razloga. Sve će to Ukrajina morati da plati ako ne danas, onda sutra, prekosutra, posle mnogo decenija Ukrajina ili to što od nje bude ostalo moraće to da plaća“, zaključio je on.
Opasnost od radijacije - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
RUSIJA
Rusija: Radioaktivni oblak ide ka Evropi, Poljska demantovala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala