- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Profesori na dužnosti – svet se divi Murinju i Matiću /video/

© AFP 2023 / FABRICE COFFRININemanja Matić i Žoze Murinjo
Nemanja Matić i Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Žoze Murinjo i Nemanja Matić održali su još jedno predavanje iz svojih uloga u svetskom fudbalu i odveli Romu u novo evropsko finale - posle Lige konferencija na red je stigla i Liga Evrope.
Roma je sa samo jednim postignutim golom uspela da eliminiše Bajer iz Leverkuzena, u starom Murinjovom stilu i sa Matićevim vrhunskim performansom.
Za više od 180 minuta utakmice Roma je uputila 13 udaraca na gol, 20 manje od rivala, imala je samo 30 posto vremena loptu u posedu i negativan odnos u tačnim dodavanjima, 1044 prema 442.
Povrh svega, u revanš utakmici Rimljani su uputili samo jedan šut na gol protivnika, što je najmanje u celoj njihovoj sezoni u Ligi Evrope.
Sa druge strane, Leverkuzen je imao 23 pokušaja, procenjeno je bilo da će dati 1.09 golova, dok je na strani Rome ta šansa iznosila mizernih 0.03.
Ali, sve je to samo statistika, suština je da je Murinjo doveo Romu do prvog finala takmičenja koje se sada zove Liga Evrope posle 1990. godine i da je postao prvi trener tog kluba sa dva evropska finala, uzimajući u obzir i prethodno u Ligi konferencija.
"Murinjo je genije...", kratko je prokomentarisao novinar Tankredi Palmeri.
Portugalac je uspeo da stigne do šestog evropskog finala u karijeri i u svakom je pobedio, a doživeo je poraze samo u finalima Superkupa gde se sastaju pobednici Lige šampiona i Lige Evrope.
Sa sebi svojstvenim šeretskim osmehom Murinjo je konstatovao da je ključ prolaza u finale bio u detaljima.
"Da nismo imali Smolinga na klupi možda ne bismo prošli. Izgubili smo tokom utakmice oba beka, Spinacolu i Čelika zbog povreda. To su detalji. A moram da se zahvalim i Boveu koji je igrao van svoje pozicije", naveo je Murinjo.
A na svojoj poziciji defanzivnog veziste, takozvanog osigurača, briljantnu partiju je pružio, nažalost bivši reprezentativac Srbije, Nemanja Matić.
Sa ocenom 7,8 specijalizovanog servisa Sofaskor, Matić je bio najbolji vezni igrač ekipe, komandovao je odbranom tima i potvrdio da je Murinjov najvažniji vojnik, zbog čega je Portugalac i insistirao na njegovom dovođenju.
Odigrao je Matić celu utakmicu i za to vreme je izgubio samo dva od 14 duela sa rivalima, iznudio je dva faula, nije načinio nijedan, triput je otklonio opasnost, imao je po jednu blokadu i presečeno dodavanje, a oduzeo je čak šest lopti.
Navijači su bili više nego oduševljeni Matićevom partijom, još jednom u nizu.
"Kako sam video juče, emitovana je epizoda broj 263625 serije Nemanja Matić je profesor svoje uloge", navedeno je u jednom od komentara, a takvih je bilo mnogo na društvenim mrežama.
Svoj doktorat Matić će, pod patronatom mentora Murinja, pisati u finalu Lige Evrope, protiv uvek neugodne Sevilje i svog naslednika u reprezentaciji Srbije Nemanje Gudelja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala