- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta je palo, palo je: Prete li Srbiji poplave

© AP Photo / Jose Carlos Fajardo/Bay Area News GroupPoplavljen automobil
Poplavljen automobil - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Republički Sektor za vanredne situacije je intervenisao na 35 vanrednih događaja od kojih su većinom bila crpljenja vode, najčešće iz stambenih podrumskih i pomoćnih prostorija, garaža, kaže za Sputnjik načelnik Nacionalnog centra za obaveštavanje, Davor Vidović, uz ocenu da je situacija pod kontrolom i da ne treba očekivati probleme.
Nevreme koje je juče u kasnim popodnevnim satima pogodilo severni i sevreozapadni deo Srbije se smirilo. Voda je ostala na ulicama odakle nije imala gde da se povuče zbog količinine padavina, kaže naš sagovornik.

Jenjava kiša, neće biti problema

Tokom svih tih intervencija spasena su, kako napominje, dva lica u Novom Sadu, jedno lice je u Koceljevi evakuisano iz svog objekta. Ukupno su bila angažovana 84 vatrogasca - spasioca sa 30 vatrogasnih vozila i 32 pumpe, au pomoć su na teritoeriji Novog Sada pritekla 34 člana dobrovoljnih vatrogasnih društava sa 11 vozila i osam pumpi, naveo je on.
Ponegde još pada sitna kiša, a da se situacija smirila ukazuje to da su jutros imali samo šest intervencija i to je praktično bilo crpljenje vode.
© AFP 2023 / ALESSANDRO SERRANOPoplava na severu Italije
Italija, poplave - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Poplava na severu Italije
„U narednim danima se očekuje poboljšanje vremena, za vikend čak lepi dani nam predstoje. Sava jeste u porastu, ali za sada ne predstavlja nikakva problem i nadamo se da će tako i ostati. Sve ekipe sektora za vanredne situacije su pripravne i spremne da reaguju i da pomognu građanima u slučaju bilo koje nepredviđene situacije“, naglasio je Vidović.
Da se situacija smiruje Sputnjiku je rekao o meteorolog Nedeljko Todorović, ističući da kiša jenjava.

Za vikend toplije sa suncem

„Sve što je palo, palo je, tako da sledi smirivanje naredna tri-četiri dana bez neke ozbiljne kiše u regionu i kod nas. Ono što je bilo u Hrvatskoj, zapadnoj Bosni i Hercegovini i Italiji, sada se smiruje pošto ta voda otiče i kod nas će da dođe Savom, sa zakašnjenjem. Sava i Dunav su počeli da rastu, ali to nije zabrinjavajuće. Biće u porastu vodostaj, ali nema poplava“, precizirao je naš poznati meteorolog.
Naredna tri dana kišu, kaže, ne treba očekivati.
„Od sutra pa negde do ponedeljka bilo bi toplije i sunčanije, izuzetno retka pojava neke kratkotrajne kiše u planinama, ali od ponedeljka popodne, utorka, opet će biti nešto češća pojava pljuskova i grmljavine. Tipično letnja situacija. Ali to je samo lokalno i južno od Save i Dunava“, napominje Todorović.
Pošto su ti pljuskovi lokalnog karaktera može da se desi da neki lokalni potok nadođe, da neka ulica ili podvožnjak u gradu bude na kratko pod vodom, dodaje on, ali i ističe da je to redovna pojava svakog leta do čega dolazi zato što se sve dešava na maloj površini, što ljudi nisu regulisali odvod vode, ili što su napravili kuće uz potok ili reku i onda nekoga to „zakači“.
Padavina većih razmera, kakvih je bilo na zapadu nema, niti su na vidiku, a i tamo se situacija smiruje, zaključio je naš sagovornik.

U Šapcu bez vanredne odbrane od poplava

Ivan Spajić, koji je načelnik sektora za vanredne situacije u Šapcu, koji je uvek prvi na udaru kada zbog obilnih padavina na zapadu nadođe Sava, takođe ističe da nema mesta za brigu i paniku.
CC0 / Piksabej / Vetrobranska stakla
Vetrobranska stakla - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Vetrobranska stakla

„Vodostaj Save je trenutno ispod redovne odbrane od poplava, odnosno ispod 400 santimetara. Na 400 santimetara se uvodi redovna odbrana od poplava,a tek na 500 vanredna odbrana. Prognoze su takve da će reka Sava u Šapcu na mernoj stanici ići iznad redovne odbrane od poplava i do kraja ove nedelje i u sledećoj će se zbog količine padavina u Hrvatskoj i BiH kretati negde ispod vanredne odbrane od poplava. Biće preko 400 santimetara, ali manje od 500“, kaže on za Sputnjik.

Spajić objašnjava da će voda Save samo proteći kroz grad svojim tokom. Podseća da su nasipi ojačani 2015. i uzdignuti posle velikih poplava iz 2014. godine pa su sada stabilniji i bezbedniji.
Sektor za vanredne situacije u Šapcu prati situaciju iz sata u sat, svakodnevno i ukoliko bude potrebno sve snage će biti na raspolaganju u slučaju opasnosti, istakao je naš sagovornik.
Italija, poplave - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
MOJA PRIČA
EKSKLUZIVNO Đorđe Pantić, heroj iz Ćezene: Srbin koji je skočio u bujicu i spasio dete /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala