- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šapić: Kontrolore „Kentkarta“ prijavite policiji, samo „Beli“ mogu da kontrolišu

© Sputnik / Lola ĐorđevićTrolejbus na ulicama Beograda
Trolejbus na ulicama Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić apelovao je na građane, nakon prijava da su se u prevozu pojavili kontrolori „Kentkarta“, da ih prijave policiji ukoliko ih uznemiravaju, ističući da oni više nisu ovlašćena lica, već da su to „Beli“.
„Te osobe koje im traže kartu, to je kao da bilo ko od nas sad uđe u autobus i nekoga kontroliše, to nema pravo. Apelujem na ljude da na to ne reaguju i, ukoliko ih neko uznemirava, da ga slobodno prijave policiji“, rekao je Šapić.
Šapić je poručio i da u prvim danima neće biti represije ni kontrole da bi se građani uhodali s novim sistemom plaćanja.
„Najmanji je problem da malo sačekamo. Ove nisu ekonomske cene, ovo su cene vraćanja poverenja“, naveo je gradonačelnik Beograda.

Kako doći do preostalog novca na karticama

Šapić je ponovio da svi oni koji na karticama „Bus plusa“ imaju bilo koja sredstva mogu da odu u jednu od poslovnica gradskog prevoza.
Promenjeno je samo prodajno mesto koje je nekada bilo u „Beograđanki“, a sada se nalazi u Knez Mihajlovoj ulici i promenjeno je ono koje se nalazilo u „Lukojlovoj“ zgradi, a sada je kod zgrade opštine Novi Beograd, napomenuo je Šapić.
„Nijedan dinar neće propasti bilo kome“, istakao je gradonačelnik Beograda za RTS.

Povlašćene kategorije

Šapić je napomenuo da je karta koja se plaća preko mobilnog telefona skuplja samo za cenu poruke.
Što se tiče povlašćenih kategorija, Šapić je naveo da i dalje ostaje svih 13 kategorija. Jedina razlika je što su se nekadašnje cene karata kretale od 1.100 do 2.500 dinara, a sada su sve 1.000 dinara, a godišnja koja je sada uvedena košta 11.000 dinara.
Deca, osnovci i srednjoškolci će koristiti besplatno prevoz, s tim što će učenici srednjih škola od septembra dobiti besplatne personalizovane kartice.
Šapić je istakao da svaka karta može da se proveri da li je plaćena. To znači da će „Beli“ moći na svaki aparat, ako posumnja, da pošalje kontrolnu poruku i proveri jedinstveni broj karte.
„Možemo svaku kartu da proverimo, da li je na aparat stigla autentična karta. Ukoliko pokušaju prevaru, tada nisu više u prekršaju, nego u krivičnom delu gde ide kazna zatvora do tri godine. Pa ako neko hoće za 50 dinara da rizikuje, on nek izvoli“, upozorio je Šapić.
Stajalište gradskog prevoza - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
DRUŠTVO
Cenovnik i pravila naplate u beogradskom javnom prevozu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala