- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Prošlogodišnja žetva u Rusiji – rekordna, planiran veliki izvoz žita

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografija Pšenica
 Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Rusija planira da u poljoprivrednoj 2022-2023. godini izveze 55 do 60 miliona tona žita, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Prema rezultatima prošle godine, indeks poljoprivredne proizvodnje je iznosio 110,2 odsto. Žetva je bila rekordna – skoro 158 miliona tona“, rekao je Putin, istakavši da je to najveći prinos u novijoj istoriji zemlje.
On je konstatovao da je, uprkos preprekama u spoljnoj trgovini, Rusija uspela da poveća izvoz agroindustrijskih proizvoda koji je prošle godine iznosio 41,6 milijardi dolara u poređenju sa 37,1 milijardu godinu pre dve godine.

„Naša zemlja je, kao i do sada, jedan od ključnih dobavljača poljoprivrednih proizvoda u svetu. Mi smo se pokazali kao pouzdan, predvidljiv partner. Tako ćemo delovati i ubuduće“, rekao je Putin na sastanku o prolećnim poljskim radovima.

Ruski lider je kazao i da zemlja sama sebe snabdeva svim osnovnim prehrambenim proizvodima kao što su žito, ulje, šećer, riba.
Putin je na kraju upozorio da Rusija treba da vodi računa o situaciji na svetskom tržištu žita gde postoji prilično visoka ponuda zbog čega se stvara pritisak na cene.
Kako je dodao ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev, u narednoj 2023-2024. poljoprivrednoj godini Rusija planira da izveze od 50 do 55 miliona tona žita.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj potvrdio: Sporazum o žitu će se produžiti na još dva meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala