- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

U Americi zamišlja Srbiju i iskreno govori o Jokiću: „Pričali su da sam ga pretukao – baš im hvala“

© Foto : ABA liga / KK PartizanDžok Lendejl
Džok Lendejl - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Džok Lendejl, australijski košarkaš, ostavio je solidan trag u beogradskom Partizanu, a u opširnom izlaganju o tome kako je u duelima Finiksa i Denvera pokušavao da parira Nikoli Jokiću prisetio se i momenata iz Srbije.
Lendejl je profesionalnu karijeru počeo upravo u Partizanu pošto nije izabran na NBA draftu i može se komotno konstatovati da su crno-beli njegov matični klub.
Posle sezone u Žalgirisu vratio se u Australiju, a odatle je stigao kod „ludog Srbina“ Grega Popoviča u San Antonio, posle čega se preselio u Finiks.
I tu je morao da se suoči sa Nikolom Jokićem, u plej-of seriji koja je Denver odvela u finale Zapadne konferencije NBA lige gde je srpski košarkaš ponovo zablistao u prvom duelu serije.
„Video sam ga protiv Lejkersa, driblao je kroz sredinu, onda je samo poslao loptu nazad do saigrača… Pomislio sam: ‘Kako si mogao to vidiš kada je na tebi dva para ruku, jer su te već odvojili?’ Ne razumem. Uživao sam! Igrao sam u Srbiji, poznajem dosta Jokićevih prijatelja, zaista sam kliknuo sa tom srpskom kulturom, osetio njihovu energiju. U glavi sam imao sliku iz Srbije, da igram sa samopouzdanjem koje sam tamo imao. Jokić mi je pomogao da dođem do tog stanja svesti”.
Ipak, Jokić mu je pomutio svest...
„Bace mu loptu na kapicu, otvore mu put do posta. Sve radim kako treba, jurim ga po terenu, kad je dobio loptu odlično sam postavljen, pratim ga... I onda te samo okrene ramenom i desnom rukom pogodi iz koraka… A nisam mogao da odigram bolju odbranu. Bukvalno sam sve uradio. Sve što je moglo da mu uzmem loptu, tukao sam ga usput, celu seriju u stvari. Sve vreme sam ga udarao. To je bio plan: trčaću za njim po terenu i tući ću ga koliko god je moguće. Mislim da mi je ofanzivan skok drastično pao, jer nisam ni gledao loptu, samo sam pokušavao da protrčim kroz njega da ga iscrpim“.
Lendejl je zapamtio i detalje.
„Bio je i taj pas, završio je na NBA profilu. Dobio je loptu na vrhu, držim ruku na njegovim grudima, osvrnem se preko levog ramena, da vidim ko je gde, vraćam pogled na njega i samo vidim ruku ispred mene, okrenem se opet, Kentavijus Koldvel Poup daje koš... Pitam se se: Kako mu je dođavola doturio loptu dole, to nema nikakvog smisla. Neću da lažem, bilo je dosta toga. Frustracija je počela da raste u meni kada je on počeo da nabija monstruozne brojke, a ja sam ga dobro branio, držao na ispod 50 odsto šuta. Ali, svi su govorili: Pa naravno da će to uradi onoj propalici Džoku Lendejlu. Ko je taj tip dođavola? Pa, zar ne vidite? Zar ne vidite koliko ga teram da radi? Onda su uskočili navijači Lejkersa, kao, nećemo mi imati te probleme, jer Entoni Dejvis je 10 puta bolji igrač od Džoka. U nekim stvarima verovatno i jeste. Ali, naterao sam ga da radi. Onda samo shvatiš: Neću moći da ga zaustavim. Jednostavno se ne može. I niko drugi ne može, baš me briga šta ko kaže. Nije uopšte pitanje da li ćeš da ga zaustaviš u napadu. Samo možeš da ga nateraš da se pomuči toliko da možemo njegov umor da iskoristimo kada je u odbrani“.
Nije Džoku ni Finiksu pomoglo to što američka javnost nema lepo mišljenje o Australijancu...
“Jedna smešna anegdota. Posle treće utakmice, prebili smo ga, odigrali baš dobro, svi su pričali: ‘Džok Lendejl je prebio Jokića’. Ja se mislim: ‘Jeste li normalni? Ubacio mi je 29 poena, imao 17 skokova i 14 asistencija’. Odmah mi je prošlo kroz glavu: ‘Baš vam hvala, sad će da ispizdi i da se iskali sledeće večeri’. I tako je i bilo. Imate igrače koji će možda nekada da odigraju i iznad njegovog nivoa, ali će definitivno da padnu. On nikad. On je uvek na vrhu. Nikad nema lošu utakmicu”.
Za mnoge koji kažu da Jokić nije dobar atleta...
„Brz je. Vertikalno nije atleta kao drugi. Ali njegova sposobnost da izabere uglove, da brzo dođe do njih, to kako koristi gornji deo tela da okrene ljude – to niko nema. Tu su Luka Dončić i Nikola Jokić, ti Evropljani, tu su oni zaista posebni, kako napadaju te ćoškove… Jokića je tako teško čuvati. Isečeš mu put kroz sredinu, ali on je tako brz, tako se okreće uz reket. Nikada nisam igrao protiv čoveka koji brže od njega dođe do pozicije za šut. Prirodan talenat. Pozicionira telo kao niko drugi. To jeste talenat, može i da se vežba, ali on odlučuje u deliću sekunde”, zaključio je Lendejl.
Aleksandar Vezenkov - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SPORT
Najbolji u Evropi: Bodiroga krunisao Bugarina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala