- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden se neće izviniti u ime SAD zbog atomske bombe na Hirošimu

Uništena Hirošima, posle bacanja atomske bombe iz američkog B-29, 06. avgusta 1945. Pilot Pol Tibets avion je nazvao "Enola Gej", po svojoj majci
Uništena Hirošima, posle bacanja atomske bombe iz američkog  B-29, 06. avgusta 1945. Pilot Pol Tibets avion je nazvao Enola Gej, po svojoj majci - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Bajden ne planira da se izvini u ime SAD zbog upotrebe atomske bombe u napadu na Hirošimu 1945. godine tokom svoje posete tom gradu, rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, u avionu na putu za Japan.
Američki predsednik Džozef Bajden stigao je danas u Japan gde će prisustvovati samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi.
Bajden je sleteo u bazu američkih marinaca u Ivakuniju, koja se nalazi oko 50 kilometara jugozapadno od Hirošime.
Saliven je naveo da će Bajden, kao jedan od lidera G7, odati poštovanje istoriji i japanskom premijeru Fumiju Kišidi, preneo je Kjodo.
Bajden će prisustvovati trodnevnom samitu G7 koji počinje u petak i on je drugi aktuelni američki predsednik posle Baraka Obame koji će posetiti Hirošimu, grad koji je razoren u prvom napadu atomskom bombom u svetu koji su izvele SAD u poslednjim danima Drugog svetskog rata.
Planirano je da Bajden u petak sa ostalim liderima G7 poseti Memorijalni muzej mira u Hirošimi pre početka diskusija koje će se fokusirati na ključna globalna pitanja, kao što su rat u Ukrajini, snabdevanje hranom, čista energija, veštačka inteligencija i nuklearno razoružanje.
Salivan je rekao da će zabrinutost i pitanja u vezi sa Kinom takođe biti tema samita G7.
Ovo je druga Bajdenova poseta Japanu od kada je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
SVET
Otkazan samit SAD-Indija-Australija-Japan zbog situacija sa američkim javnim dugom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala