- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Anketa: Evropi sad 29,1 odsto podrške, DPS-u 24,1, DF 13,2 odsto, Milatović najpopularniji političar

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆJakov Milatović
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Pokret Evropa sad bi, ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, podržalo 29,1 odsto građana, pokazalo je istraživanje CEDEM-a.
Po toj anketi, koja je predstavljena danas u Podgorici, DPS Crne Gore bi glasalo 24,1 a Demokratski front 13,2 odsto.
Slijede Demokratska Crna Gora za koju bi glasalo 11,1 odsto, Bošnjačku stranku bi podržalo 5,1 odsto a GP URA 4,4 odsto.
Potom, SDP bi podržalo 2,1 odsto, SD 1,9, a SNP 1,9 odsto anketiranih građana.
Socijaldemokratsku partiju, koja je u maju imala podršku 3,2 odsto birača, sada bi glasalo 2,1 odsto, a Socijalističku narodnu partiju, koju je podržavalo 2,9 odsto građana, sada bi glasalo 1,9 odsto.
Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da se bilježi drastičan rast rejtinga PES u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, dok je kod DPS registrovan trend pada podrške.
Bešić je istakla da je ovo rezultat na projektovanu izlaznost od 77 odsto.
„Očekivanja nakon izbora pokazuju optimizam i ukazuju da tranzicija nakon smjene vlasti protiče u mirnom duhu što je za naše društvo veliki iskorak“, rekla je Andrea Mićanović iz CEDEM-a.

Milatović najpopularniji političar

Najpopularniji političar na crnogorskoj sceni je prema istraživanju CEDEM-a novoizabrani predsjednik Jakov Milatović sa prosječnom ocjenom 2,87.
Nakon njega slijedi Milojko Spajić sa prosječnom ocjenom 2,47, potom Aleksa Bečić 2,46.
Nakon njih najveću popularnost imaju Milo Đukanović i Dritan Abazović koji imaju istu ocjenu – 2,36.
Istraživanje između ostalog pokazuje i da bolje odnose sa Srbijom očekuje 50,8 odsto građana, dok poboljšanje odnosa sa SPC očekuje 49,8 odsto građana.
„Veće plate i penzije očekuje 49,5 odsto“, navode iz CEDEM-a.
Upitana da prokomentariše činjenicu da građane sve više zanimaju ekonomske teme, a ne nacionalne, Milena Bešić iz CEDEM-a kazala je da je taj trend nešto što su nagovještavali već neko vrijeme.
„Nakon silaska DPS sa vlasti i sa smjenom Đukanovića, to pitanje više neće biti glavna tema“, istakla je.
Kako kaže, godinama unazad istraživanja CEDEM-a pokazivala su da građani žele da se bave ekonomskim umjesto nacionalnim pitanjima.
Istraživanje CEDEM-a koje je sprovedeno od 1. do 14. maja na 1003 ispitanika u Crnoj Gori, pokazalo je da 38 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, dok 29,8 smatra da se kreće pogrešnim putem, dok su ostali ispitanici neopredjeljeni.
Milena Bešić iz CEDEM-a kaže da je od juna, ovaj trend rasta u izlaznoj putanji, a sa druge strane, od 2022. raste trend onih koji smatra da se kreće pogrešnim putem.
Radom Vlade je „veoma zadovoljno“ 14, 5 odsto građana, uglavnom je zadovoljno 21,5 odsto, dok je uglavnom nezadovoljno 19 odsto građana. Veoma nezadovoljno je 2,7 odsto građana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala