- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vazdušna zaseda: Otkriveni detalji o uništavanju američkog „patriota“ u Kijevu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLovac MiG-31 nosi hipersoničnu raketu "kindžal"
Lovac MiG-31 nosi hipersoničnu raketu kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Američki protivvazduhoplovni raketni sistem „patriot“ juče je u Kijevu uništio nosač hipersoničnih raketa „kindžal“ MiG-31K iz vazdušne zasede, saopštio je Sputnjiku obavešteni izvor.
„Zbog brzine 'kindžala', američki PVO sistem je iznenada uništen iz vazdušne zasede, tako da borbene jedinice protivnika nisu ništa mogle da preduzmu da zaštite svoje protivvazduhoplovne sisteme“, rekao je naš sagovornik.
Kako je dodao, brzina rakete „kindžal“ omogućava ruskim snagama da za par minuta pogode vojne objekte u Ukrajini zbog čega ciljevi kao što su sistemi „patriot“ ne uspevaju da promene položaj nakon gađanja ili da ubace nove rakete u lansere.
Istovremeno, agencija „Rojters“ piše da američki zvaničnici tvrde da je sistem „patriot“ najverovatnije oštećen, a ne uništen prilikom napada ruskom raketom „kindžal“.
Kako se navodi u članku, „Vašington i Kijev već razgovaraju o tome kako da poprave sistem i trenutno se ne čini da će morati da ga izvoze sa teritorije Ukrajine“. Ističe se da američka strana planira da dobije dodatne informacije o događaju.
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je ranije da SAD ne mogu da potvrde informacije o uništavanju sistema „patriot“ u Ukrajini. On je dodao da je američka strana spremna da pomogne Ukrajini sa remontom u slučaju potrebe.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u raketnom napadu tokom noći 16. maja uništen raketni kompleks "patriot" u Kijevu.
MiG-31 sa raketom Kindžal - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski "kindžal" uništio prvi američki kompleks "patriot" u Kijevu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala