- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija

UŽIVO Borelj predlaže da se u fond za finansiranje vojne pomoći Ukrajini doda 3,5 milijardi dolara

Pratite nas
U toku je 448. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska nije svaki put lansirala onoliko „Kindžala“ koliko Kijev navodno obara svojim izjavama, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. Britanija i Holandija objavile su da planiraju da formiraju međunarodnu koaliciju za kupovinu F-16 za Ukrajinu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:03 17.05.2023
Savetnik lidera DNR Jan Gagin kaže da to što su ruske snage u Kijevu uništile PVO sisteme "patriot" američke proizvodnje dovodi u pitanje dalje isporuke novog oružja Ukrajini.
"To je pokazalo nedostatke u radu samih sistema, odnosno u kojoj meri je on spreman za borbu. Sistem je uništen prilično lako i verujem da naše vazdušno-kosmičke snage mogu da ponove taj uspeh. To će se najverovatnije odraziti na moguće isporuke drugih takvih sistema iz zemalja NATO u Ukrajinu i na isporuke oružja uopšte, posebno onog visoko preciznog", naveo je Gagin za TV "Rusija 1".
20:40 17.05.2023
Vazdušna opasnost proglašena je u više oblasti Ukrajine - Poltavskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.
U Odesi odjekuju eksplozije.
20:38 17.05.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj predložio je da se u fond koji se koristi za finansiranje vojne pomoći Ukrajini doda 3,5 milijardi dolara, prenosi Rojters pozivajući se na izvore.
20:27 17.05.2023
Lovac Su-27 lansira rakete na vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: "Kindžal" u Kijevu uništio pet američkih PVO sistema "patriot"
20:25 17.05.2023
Lideri G7 će na samitu u Hirošimi razmatrati i obnovu Ukrajine i pružanje toj zemlji ekonomske i humanitarne pomoći, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Planiran je i kontakt sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
On je dodao da će SAD na samitu objaviti novi paket antiruskih sankcija čiji je cilj sprovođenje ranije uvedenih ograničenja.
Američki zvaničnik je dodao i da Vašington za sada nije spreman da iznese detalje u vezi sa mogućim isporukama lovaca F-16 Ukrajini.
On nije mogao da kaže da li je počela kontraofanziva ukrajinskih snaga, ali je potvrdio da je u toku napeta vojna aktivnost.
19:10 17.05.2023
Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin izjavio je da je usled granatiranja koje su ukrajinske snage danas izvele poginulo pet osoba, a ranjene su 23.
On je na svom Telegram kanalu dodao da je među njima i jedan 13-godišnji tinejdžer.
Prema njegovim rečima, oštećeno je i 25 stambenih objekata i pet objekata civilne infrastrukture.
19:04 17.05.2023
Došao je momenat da se preduzmu akcije u cilju dostizanja pravednog i konačnog mira u Ukrajini, izjavio je državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin, govoreći u Rejkjaviku na samitu Saveta Evrope.
On je istakao da se trenutno ne može pasivno posmatrati kako u zemlji i dalje traje oružani sukob.
Sekretar je izneo uveravanja da će Sveta stolica nastaviti da igra svoju ulogu.
19:03 17.05.2023
Postupci Ukrajine prema Mađarskoj sve više postaju neprijateljski, a u takvoj situaciji Kijevu će biti teško da računa na pomoć od Budimpešte, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka u Beču sa svojim austrijskim kolegom Aleksadrom Šalenbergom.
On je dodao da ukrajinske vlasti preduzimaju neprijateljske odluke i mere, a poslednjih dana su se čule i ozbiljne pretnje sa njihove strane na račun mađarskih vlasti.
18:05 17.05.2023
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Pismo Nebenzje SB UN: Izjave iz Kijeva o ubistvima Rusa- rusofobija i diskriminacija
17:24 17.05.2023
16:42 17.05.2023
Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za "Skaj njuz" da je članstvo Ukrajine u NATO za sada nemoguće.
"Naš stav po pitanju članstva Ukrajine u NATO je očigledan - ne sada", rekao je Volas i dodao da je neophodna mapa puta za približavanje Kijeva standardima Alijanse.
16:10 17.05.2023
16:01 17.05.2023
Belgija se priključila međunarodnoj koaliciji koje će pružati pomoć Ukrajini u obuci pilota za avione F-16, piše "Mond" pozivajući se na lokalne belgijske medije.
15:34 17.05.2023
Nemačka nema vojnu tehniku ni kapacitete za aktivno učestvovanje u koaliciji čiji je cilj isporuka lovačkih aviona Ukrajini, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim kolegom Benom Volasom u Berlinu.

„Ne možemo da imamo aktivnu ulogu u tom savezu, u takvoj koaliciji, jer nemamo dovoljno ni kapaciteta za obuku, a ni kompetencije ni avione. I, na kraju krajeva, to zavisi od Bele kuće“, rekao je on povodom isporuka američkih lovaca F-16.

„Nijedno od tih pitanja ne treba da se rešava u Berlinu“, dodao je Pistorijus.
Podsetimo, tokom samita Saveta Evrope u Rejkjaviku Velika Britanija je saopštila da zajedno sa Holandijom radi na stvaranju međunarodne koalicije kako bi se pomoglo Ukrajini da dobije avione F-16.
Berlin, Vašington i London su donedavno odbijali da isporučuju Kijevu svoje lovce.
15:22 17.05.2023
Mađarska se neće saglasiti sa izdvajanjem nove tranše pomoći Ukrajini od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda, dok se mađarska banka OTP ne isključi sa spiska „sponzora rata”, izjavio je ministar inostranih poslova i spoljnoekonomskih veza zemlje Peter Sijarto.
15:11 17.05.2023
Rusija je onesposobila sisteme "hajmars" u Ukrajini uz pomoć metoda elektronskog ratovanja i to je u velikoj meri nanelo štetu mogućnostima ukrajinske vojske, napisao je ukrajinski analitičar Maksim Skripčenko za "19 Fortifajv".
"Rusija sve uspešnije blokira rakete 'hajmars' koristeći metode elektronskog ratovanja i tako ih sprečava da pogode cilj", naveo je on.
15:04 17.05.2023
Specijalni kineski izaslanik doputovao je u Ukrajinu, a večeras bi mogao da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, objavio je AFP pozivajući se na svoje izvore.
13:50 17.05.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾Hubica L-119 britanske proizvodnje je uništena;
◾Oružane snage Rusije pogodile su visokopreciznim oružjem veliko skladište municije u Nikolajevu;
◾Oružane snage Rusije pogodile su osmatračnicu snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u blizini ostrva Veliki, Hersonska oblast;
◾Najteža situacija je u podsručju Krasnog i Bogdanovke u DNR, gde su ruske trupe odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine;
◾Jurišni odredi nastavljaju borbu u zapadnim četvrtima Artemovska;
◾Oružane snage Rusije likvidirale su oko 150 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Zauzeta je povoljnija linija odbrane tokom ofanzive ruskih vazdušno-desantnih snaga u oblasti Artjomovska;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 360 vojnika i stranih plaćenika u pravcu Donjecka;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke;
◾Oružane snage Rusije pogodile su komandni centar taktičke grupe "Grom" Oružanih snaga Ukrajine kod Hersona;
◾Ruske trupe su pogodile komandno mesto jedinica 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.
12:26 17.05.2023
Vodeći ruski vojni koncern „Tehmaš” povećao je proizvodnju municije za višecevne raketne bacače 20 puta, rekao je za Sputnjik Aleksandar Kočkin, zamenik generalnog direktora „Tehmaša”.

"Nisu nam više prioritet novi modeli, već proizvodnja postojećih uzoraka u velikim serijama i povećanje njihove efikasnosti. U odnosu na prošlu godinu proizvodimo 20 puta više istih projektila, a ima i modela čija proizvodnja je i više povećana“, rekao je Kočkin tokom izložbe oružja MILEKS-2023.

Sagovornik agencije je rekao da je preduzeće Tehmaš u prvom kvartalu 2023. proizvelo istu količinu municije kao i cele 2022. godine.
„Naše stope rasta su ozbiljne“, primetio je on.
11:53 17.05.2023
Poljska je predala Ukrajini skoro sve svoje lovce MiG-29, ali republika nije spremna da isporuči Kijevu svoje avione F-16, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda u Rejkjaviku.
„Predali smo skoro sve naše MiG-29, koje je Ukrajina tražila od samog početka sukoba“, rekao je on, ističući da je Varšava Kijevu pružila vojnu pomoć, vrednu milijarde dolara i da je među prve tri zemlje po podršci Ukrajini.
Što se tiče aviona F-16, Duda je istakao da ih Poljska ima malo.
„Broj aviona F-16 kojima raspolažemo ne omogućava nam danas da govorimo o prebacivanju nekog broja Ukrajini“, primetio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala