Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Teme sudbonosne po Srbiju: Vučić sa patrijarhom i episkopima

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeVučić na ručku sa patrijarhom i arhiepiskopima
Vučić na ručku sa patrijarhom i arhiepiskopima - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je na tradicionalnom ručku za vreme Svetog arhijerejskog Sabora SPC, patrijarha Porfirija i episkope SPC, i sa njima razgovarao o svim pitanjima od sudbinskog značaja za Srbiju.
„Sa Njegovom svetošću patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC razgovarao sam o svim pitanjima od sudbinskog značaja za naš narod i zemlju, kao i o teškoćama koje nam predstoje na međunarodnom političkom planu, pogotovo po pitanju Kosova i Metohije.
Kao i uvek, sa pažnjom sam saslušao mišljenje patrijarha i uvaženih episkopa, sa kojima sam se saglasio da je jedinstvo naroda, pogotovo u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa Srbije, kao i da Crkva, kao jedna od najvažnijih institucija naše zemlje, ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva“, naveo je Vučić na društvenim mrežama.
Informativna služba SPC je saopštila da su patrijarh i arhijereji SPC su razgovarali sa predsednikom Republike o nekoliko za naš narod veoma važnih pitanja, a posebno o tekućim i predstojećim pritiscima koji se tiču dijaloga o Kosovu i Metohiji.
Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh je rekao:
„Pitanje svih pitanja ili najvažnije pitanje u ovom trenutku za naš pravoslavni narod jeste tema Kosova i Metohije, a najviše smo vremena do sada u održavanju ovoga Sabora posvetili tom pitanju… Mi se molimo da Kosovo i Metohija budu ono što jesu. To je sastavni deo Srbije“, kazao je patrijarh.
Patrijarh Porfirije je poručio da je Kosovo naše srce, um, izvor našeg postojanja.
„Kosovo i Metohija su naša kolevka, ali u isto vreme, stojeći na pozicijama za koje mislimo da su pravične, da su pravedne i istinite, sva bratija je mnogo više reči posvetila potrebi da naše molitve budu za zajednički život na Kosovu i Metohiji i sa Albancima i sa svima drugima, kao i za zajednički život sa svim ljudima gde god da živimo, sa drugima i drugačijima, da naše molitve i naši napori budu usmereni na to da koliko god možemo doprinesemo razumevanju drugih i da drugi razumeju nas, na pokazivanju elementarne humanističko-antropološke isitne da čovek bez čoveka ne postoji, da je čovek stvoren ne da bude čoveku vuk, nego da bude prijatelj, da je drugi stvoren Bogom, voljom Božjom, da kroz njega upoznamo sebe i upoznamo pomenuti cilj i smisao našeg postojanja“.
U razgovoru je, kako je saopštila SPC, naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovo u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa, a da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva.
Patrijarh Porfirije je zahvalio Vučiću što razume potrebe svog naroda, koje su i, kako se ističe, i potrebe Crkve.
Patrijarh je, takođe, poručio da je „veoma važno da se borimo na svakom polju života jednog naroda i države, kao što su ekonomija, bezbednost… da tražimo rešenja za razne izazove sa kojima se suočavamo na polju društvenih, psiholoških, političkih i svih drugih izazova“.
„Međutim, ako prostor vere ostane prazan kao fundamentalni, onda i svi ovi drugi prostori, ma koliko bili uspešni ili ma koliko sa više uspeha ili manje uspeha pokrivali naše potrebe, ostaju ipak u najmanju ruku ili u najboljem slučaju kratkoročni“, kazao je patrijarh i dodao:
„Mislim da je važno da svi razumemo da nam je Bog svima potreban. Naš narod je pravoslavni narod i da nije bilo pravoslavne vere koja ga je uobličila Jevanđeljem Hristovim kroz istoriju i kroz vekove mi ne bismo bili danas to što jesmo“.
On je ukazao da je zato veoma važno da pitanje veronauke vratimo samo u, kako je naveo, početni položaj, „onako kako je to bilo u najmanju ruku kada je uvedena i vraćena u škole, kako se ne bi desilo da nam zbog velikih iskušenja i izazova sa kojima smo suočeni promakne briga o suštini onoga što jesmo“.
„Jer ako odbranimo ljušturu, svoju spoljašnju formu, što je neizostavno važno i veoma teško, a budemo se iznutra rastočili, zapravo ne bude nas bilo, šta će nam onda i ta spoljašnja forma, kome će služiti i šta je ona“, naveo je, između ostalog, patrijarh Porfirije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala