- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski pijanista Vadim Rudenko 8. juna u Kolarčevoj zadužbini

© Foto : Kolarečeva zadužbina/PromoRuski pijanista Vadim Rudenko 8. juna u Kolarčevoj zadužbini
Ruski pijanista Vadim Rudenko 8. juna u Kolarčevoj zadužbini - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Eminentni ruski pijanista Vadim Rudenko, laureat najvećih svetskih muzičkih takmičenja, održaće koncert 8. juna u Kolarčevoj zadužbini.
Nakon četiri godine, Rudenko će ponovo očarati svoju publiku izvodeći remek-dela velikana klasične muzike - Šopena, Rahmanjinova, Tanajeva i Baha.
Vadim Rudenko je rođen u Krasnodaru 1967. Počeo je da svira sa četiri godine, sa sedam već imao prvi solo koncert, zbog čega su ga njegovi profesori opisivali kao „dečaka s mocartovskim osobinama“.
Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski. Pod njegovim prstima klavir zvuči kao orkestar, s lakoćom, kao da sipa iz rukava, svira virtuozne deonice i u pijanisimu, a izdvaja ga blistav, iskričav zvuk.

„Za razliku od tehnike, zvuk se praktično ne može naučiti — on mora da se rodi u tebi, tako da ga ili imaš, ili nemaš. Ako jedan isti klavir kod jednog čoveka zvuči na jedan, a kod drugog na drugi način, to znači da jedan zna kako, a drugi ne zna. Da li je to priroda, emocija, sposobnost, teško je reći", objasnio je Rudenko svojevremeno za Sputnjik.

© Sputnik / Dejan SimićVadim Rudenko
Vadim Rudenko - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Vadim Rudenko
Naslutivši još pre nekoliko godina kakvo bi ludilo moglo da zahvati svet usled političkih prilika, Vadim Rudenko je u razgovoru za Sputnjik govorio i o mogućnosti da jednog dana i veliki Dostojevski postane „oličenje zla":
„Nadam se da je čovečanstvo ipak dovoljno pametno da ne upadne u takvu besmislicu zato što, ma šta da se desi, čak i posle najstrašnijeg rata kakav je bio Drugi svetski rat sa Nemačkom, niko u Rusiji se ne odnosi loše prema Bahu. To bi bio idiotizam, pravo za bolnicu. Ne mislim da je to moguće. Naravno, sve se može dovesti do apsurda, samo ako se hoće. Ako neko hoće tako nešto, verovatno će pokušati, ali čini mi se da je muzika upravo ona supstanca koja nema granice, nema jezičku barijeru, nema nikakvu političku pozadinu“, istakao je Rudenko.
Za sobom ima pobede na brojnim muzičkim konkursima i koncerte sa najpoznatijim svetskim orkestrima i dirigentima.
Nastupao je u salama Moskovskog konzervatorijuma i Sankt Peterburške filharmonije, u Berlinskoj filharmoniji i Filharmoniji Kelna, Konzervatorijumu za muziku „Đuzepe Verdi“ u Milanu, Santori holu u Tokiju, Nacionalnom muzičkom auditorijumu u Madridu, Koncertnoj dvorani u Osaki, Palati lepih umetnosti u Briselu, Koncertgebauuu Amsterdamu, u Parizu, Pragu, Salcburgu, Rio de Žaneiru, Minhenu, Cirihu i Seulu.
Vodi majstorske kurseve u Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Brazilu i Japanu, a od 2015. predaje u Centralnoj muzičkoj školi Moskovskog konzervatorijuma.
Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine i na sajtu „Tickets.rs po ceni od 1.700, 3.000 i 5.000 dinara.
Anton Batagov - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
KULTURA
Ruski pijanista i kompozitor Anton Batagov: Izabrana pisma Sergeja Rahmanjinova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala