- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada objasnila ograničenja protiv finskih diplomatskih predstavništava

© Flickr / JonathanPanorama Helsinkija, Finska
Panorama Helsinkija, Finska - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
Moskva je ograničila bankarske usluge finskoj ambasadi kao recipročnu meru, saopšteno je Sputnjiku iz ruske diplomatske misije u Helsinkiju.

„Radi se o praktičnim merama kojima će se bankarske usluge finskih diplomatskih predstavništava u Rusiji uskladiti sa situacijom u kojoj se, od prošle jeseni, nalazi ruska ambasada u Finskoj. Ostavljena nam je mogućnost da koristimo samo jednu banku 'Nordea', dok je za prenos bilo kakvih sredstava na račun ambasade potreban dugotrajan proces razmatranja dozvole, za šta se naplaćuje i faktički previsoka provizija od pet hiljada evra nezavisno od iznosa transfera“, saopštila je ambasada.

Sagovornik agencije je precizirao da je ruska strana više puta upozoravala finsko Ministarstvo inostranih poslova o recipročnim merama, ukoliko se takva praksa nastavi.

„Sada je na osnovu principa reciprociteta, finskoj ambasadi u Moskvi omogućeno da koristi usluge VTB banke za realizaciju tekućih aktivnosti, što je u skladu sa normama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 1961. godine“, zaključuju u diplomatskoj misiji.

Pored ambasade Finske u Moskvi, u Sankt Peterburgu je aktivan i Generalni konzulat Finske.
Ranije danas je Ministarstvo spoljnih poslova Finske saopštilo da su bankarski računi finskih diplomatskih predstavništava u Rusiji zamrznuti.
Prethodno je, prema saopštenju od 1. aprila, kancelarija za naplatu dugova finske banke Nordea blokirala račune Ruskog centra za nauku i kulturu u Helsinkiju. Ambasada Rusije u Finskoj je u kontaktu sa finskim vlastima i radi na mogućim načinima podrške radu ruskog centra u Helsinkiju.
Predsednička palata u Helsinkiju - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
RUSIJA
Finska povukla odluku o zapleni ruske državne imovine u Helsinkiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala